Volledig scherm
PREMIUM
Door de zoveelste tegenvallers bij de Viking beginnen er politieke twijfels te ontstaan of het nieuwe onderkomen voor het filmhuis en theater Bouwkunde er wel moet komen. En tegen welke prijs. © FOTO HISSINK

Nieuw dieptepunt in Viking-soap: bouwstop dreigt voor filmtheater in Deventer

Opnieuw een dieptepunt in de Viking-soap in Deventer. Er dreigt een bouwstop voor het nieuwe filmtheater. Sterker nog, definitief stoppen met het miljoenen verslindende project is een reële mogelijkheid. 

De Viking is allang geen hoofdpijndossier meer. Voor de ene raadsfractie is het inmiddels uitgegroeid tot een migrainedossier en een ander noemt het een politiek rampendossier. Eén ding staat als een paal boven water: alles wat er mis kon gaan, ging mis. ,,Het is onverantwoord waar we nu mee bezig zijn’’,  zegt raadslid Harry ten Have van Gemeentebelang.

21 miljoen euro

De grootste fractie in de gemeenteraad van Deventer twijfelt of filmtheater Viking er überhaupt nog wel moet komen. De problemen stapelen zich op en in plaats van de geraamde 10 miljoen euro dreigt het nieuwe complex het dubbele te gaan kosten. De bouw moet voorlopig worden stilgelegd, vindt Gemeentebelang. De overige coalitiepartijen willen nog geen conclusie trekken.

In het slechtste geval lopen de bouwkosten op tot 21 miljoen euro, waar het nieuwe onderkomen voor het filmhuis De Keizer en theater Bouwkunde ooit op 10 miljoen was begroot. Bovendien bleek vorige week dat stichting de Viking bovenop de al vastgestelde subsidie van 445.000 euro per jaar nog eens drie ton van de gemeente denkt nodig te hebben. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer