Volledig scherm
Het pand wordt op dit moment intern verbouwd. Het oude winkelpand van de Action geldt als het langst leegstaande pand van de Deventer binnenstad. Mogelijk komt daar binnen afzienbare tijd een einde aan. © De Stentor

Nieuw leven gloort na tien jaar voor voormalige Action-pand aan Broederenplein

In een van de donkerste hoekjes van de Deventer binnenstad brandt binnenkort misschien weer licht. Het voormalige pand van de Action aan het Broederenplein is straks misschien weer verhuurd, na tien jaar leegstand. 

Het oude winkelpand van de Action geldt als het langst leegstaande pand van de Deventer binnenstad. Mogelijk komt daar binnen afzienbare tijd een einde aan. Makelaar Job Zwart van REBO bevestigt in een vergevorderd stadium te zijn in de onderhandelingen over het voormalige pand van de prijsstunter aan het Broederenplein. 

 ,,Ik heb het gevoel dat we in de afrondende fase zitten met de huurder. Maar het gaat om een grote partij, het moet door heel wat commissies en lagen bij dat bedrijf voordat er een akkoord is. Het ligt nu bij de partijen die kunnen tekenen.” 

Maand

Volgens hem gaat het om zo’n 600 m2 van het pand van in totaal zo’n 750 m2 vloeroppervlakte. De makelaar kan in deze fase volgens hem niet aangeven om welke huurder het gaat. ,,Maar ik denk dat het gaat om een voor de binnenstad aansprekende partij.” Hij hoopt binnen een maand op witte rook. 

Het pand heeft sinds januari van dit jaar een nieuwe eigenaar, een Turkse ondernemer. Binnen wordt op dit moment al verbouwd. Het lijkt te gaan om een winkel: de plafonds worden glad gemaakt, er komen een magazijn en een toiletruimte. Ook worden twee schuine hoeken aan de gevel ‘dichtgemaakt’, zodat zich daar geen mensen meer kunnen ophouden. ,,Dat moet voorkomen dat het een plek is waar jongeren of zwervers rondhangen.”

 Volgens Zwart stond een opknapbeurt sowieso in de planning. ,,Ongeacht wie er in komt, moest er sowieso wat gebeuren.”

Zorgenkindje

Binnenstadsmanager Peter Brouwer staat nog nét niet te juichen. Het Broederenplein geldt al jaren als zorgenkindje als het gaat om de leegstand in de Deventer binnenstad. Aan het plein zelf floreert eigenlijk alleen supermarkt Dirk. Een denktank van mensen uit de Deventer vastgoedwereld en binnenstadbewoners typeerde het plein al eens als een pisplek, maar wel één met potentie. 

Volgens Brouwer zit er naast de eventuele verhuur van het pand op Broederenplein 4-6 nog meer in het vat voor het stadsplein. Er komt ook een lunchzaak, zegt hij, tussen de supermarkt en kapsalon Ami. Even verderop aan de Smedenstraat, waar eerder een seksshop zat, komt straks een nieuwe sushizaak. Aan de Broederenstraat, waar schoenenzaak Ziengs, vestigde zich een specialist in woninginrichting. ,,We zien dus mooie ontwikkelingen in die hoek.”

Champagne

Mocht de verhuur van de voormalige Action-rondkomen, kan Zwart een persoonlijke beloning van de binnenstadsmanager verwachten. ,,Dit is het langst leegstaande pand van de binnenstad. Laten we eerst maar een slag om de arm houden, maar ik heb hem al aangekondigd dat ik hem persoonlijk een fles champagne kom brengen als het rondkomt.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer