Volledig scherm
Theater de Viking in Deventer © Artist Impression

Nieuw tekort van de Viking dreigt

De extra kosten voor filmtheater de Viking dreigen verder op te lopen. Nu al is duidelijk dat in het pas gesloten ‘compromis’ over meerkosten tussen aannemer Hegeman en de gemeente Deventer niet alle meerkosten zijn meegenomen.

Vlak voor de kerst meldde wethouder Frits Rorink (CDA) een ‘compromis’ over de extra kosten, na vijf maanden onderhandelen met de aannemer. Hoeveel geld er ditmaal mee gemoeid is, blijft onduidelijk.  Rorink gaf maanden geleden aan dat het een bedrag is tussen ‘0 en 500.000 euro’. 

Dak

De Stentor meldde begin december al dat de meerkosten mogelijk verder op gaan lopen, nu de luchtbehandelingsinstallatie van het gebouw naar het dak van het filmtheater wordt verplaatst. Hoeveel kosten dat met zich meebrengt is onduidelijk. De fractie van D66 stelde na de publicatie van deze krant vragen aan Rorink. Uit de antwoorden op die vragen blijkt nu dat de kosten voor die luchtbehandelingsinstallatie niet zijn opgenomen in het ‘compromis’ en er ook nog andere meerkosten zijn.

Rorink wil op 24 januari deze kwestie aan de gemeenteraad voorleggen. Dat wil hij doen in een geheim overleg. ,,Als het in het geheim moet stappen wij direct op’’, zegt Daaf Ledeboer, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD. ,,Dit is zo’n belangrijk dossier , dat hoort in alle openheid op tafel.’’ 

Rorink nam begin juli het dossier over van Robin Hartogh Heys (D66). Hartogh Heys moest tweemaal extra geld voor de Viking aan de raad vragen. Eerst 1,5 miljoen euro, in juli nog 828.000 euro. Daarna moest Hartogh Heys vanwege de Viking aftreden. De totale kosten voor het project zijn opgelopen tot zo’n 15 miljoen euro. 

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer