Volledig scherm
PREMIUM
Caroline van der Plas hoopt met haar nieuwe partij op twee zetels tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. © Rob Voss

Nieuwe ‘boerenpartij’ kansrijk? ‘Misschien moeten ze Bennie Jolink bellen’

pollVeertig jaar na het ter ziele gaan van de Boerenpartij in de landelijke politiek krijgt Nederland een nieuwe partij die zich specifiek richt op boeren. Dat is tenminste de wens van Deventenaar Caroline van der Plas (52) die met haar nieuwe BoerBurgerBeweging mee wil doen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar heeft dit nieuwe initiatief kans van slagen? Politicoloog en historicus Koen Vossen heeft er een hard hoofd in: ,,Misschien moeten ze Bennie Jolink even bellen.”

‘Boerenverstand in Den Haag’. Daarmee willen initiatiefnemers Caroline van der Plas en Wim Groot Koerkamp uit Deventer hoge ogen gooien tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Met de BoerBurgerBeweging wil het duo opkomen voor de belangen van de boer, visser, jager en tuinder. ,,Twee zetels moet haalbaar kunnen zijn”, oppert Van der Plas voorzichtig. Niet alleen voedselproducenten, ook ‘sympathisanten’ wil Van der Plas verleiden tot een stem op de ‘boerenpartij’.

Poll

Een nieuwe 'boerenpartij'? Op mijn stem kunnen ze rekenen!

  • Ja, het is belangrijk dat dit geluid sterker klinkt in Den Haag (52%)
  • Nee, huidige partijen komen al genoeg op voor belangen van boeren (22%)
  • Misschien, eerst maar het partijprogramma afwachten (26%)
2339 stemmen

‘Tamelijk kansloos’

Een nieuwe partij die opkomt voor de boeren, is dat een kansrijke missie? ,,Ik zou mijn geld er niet op inzetten”, bekent historicus en politicoloog Koen Vossen van de Radboud Universiteit. ,,Tamelijk kansloos”, luidt zijn sceptische analyse. ,,Om de kiesdrempel te halen moet de partij 75 á 80.000 mensen zo gek krijgen om op die partij te stemmen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer