Een roetveegpiet.
Volledig scherm
Een roetveegpiet. © FOTO HISSINK

Nu ook een petitie vóór roetveegpieten in Deventer

De discussie over de intocht van Sinterklaas in Deventer lijkt nog lang niet beslist. Nadat vorige week duidelijk werd dat er tóch geen roetveegpietenquotum wordt ingesteld voor de komende intocht in de Koekstad, wordt nu middels een petitie gevraagd om ‘de rug recht te houden’ en alsnog roetveegpieten op te nemen. 

De petitie is begonnen door columnist en schrijver Asha ten Broeke, die woonachtig is in Deventer. Via Facebook richt zij zich tot mensen in Deventer die ‘juist wel graag een inclusief Sinterklaasfeest willen vieren’. ,,Dus: mét roetveegpieten, zodat we op één lijn zitten met het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht, en zodat álle kinderen op een fijne manier Sint en Piet kunnen verwelkomen in Deventer.”

Een derde

In Deventer is al enige tijd veel te doen om de intocht van Sinterklaas. De gemeente maakte onlangs bekend dat tijdens de intocht dit jaar minstens een derde van alle pieten een roetveegpiet moest zijn. Anders zou Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie, die de intocht jaarlijks organiseert, haar subsidie van 12.500 euro verliezen. De organisatie voelde zich overvallen door deze harde eis. Eind vorige week volgde een nieuwe mededeling van de gemeente: de roetveegpieteneis was komen te vervallen. Er is een compromis gesloten, maar hoe piet er dan tijdens de komende intocht wel uitziet, is niet bekendgemaakt. 

Voorstanders van Zwarte Piet hadden eerder al een protest gepland voor het Deventer stadskantoor tijdens de raadsvergadering van aanstaande woensdag. Dat protest gaat door. 

De petitie van Asha ten Broeke is hier te vinden.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer