Volledig scherm

Officiële instanties kunnen onverzekerd brandslachtoffer niet helpen

DEVENTER - Naar de nachtopvang of slapen bij bekenden. Veel meer opties hebben brandslachtoffers niet als ze onverzekerd zijn. Zo blijkt uit actueel voorbeeld van Navar Rodriquez uit Deventer.

Voor onverzekerde brandslachtoffer als de 29-jarige Navar Rodriguez kunnen officiële instanties als wooncorporaties en de gemeente bitter weinig betekenen. Dit blijkt uit navraag van de Stentor. Rodriguez zou tijdelijk gebruik kunnen maken van de nachtopvang aan de Polstraat, is een van de suggesties die een gemeentewoordvoerder doet. ,,De gemeente heeft zelf geen huizen en ook niet de kennis in huis om te bepalen hoe urgent een situatie is.''

Dakloos
Saxionstudent Rodriquez is tijdelijk dakloos als gevolg van een felle brand die zijn particulier gehuurde appartement aan de Korte Overstraat vorige week donderdag verwoestte. De geboren Amerikaan, die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, was niet verzekerd. Voor wie wel is verzekerd, regelt Stichting Salvage na een brand de schoonmaak én kortstondig onderdak (drie nachten in het weekeinde en één nacht doordeweeks). Daarna neemt de verzekeraar de zorg voor onderdak over.

Niet urgent
Rodriquez sliep de eerste nacht na de brand op straat en logeerde sindsdien bij medestudenten. De student stelt dat Woonbedrijf Ieder1 hem niet aan een (tijdelijke) woonruimte wil helpen, omdat zijn situatie 'niet urgent' genoeg is.

Geen zorgplicht
Michael Haase, woordvoerder van Woonbedrijf Ieder1, kijkt op van deze bewering en komt niet veel later met de volgende reactie: ,,Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld. Deze man zat niet in een woning van ons en wij hebben daarom geen zorgplicht. Was hij wel een huurder van ons dan hadden we ons geroepen gevoeld in ons bestand en dat van andere corporaties naar een beschikbare woning te gaan kijken. We willen echter best met deze jongeman meedenken. Kan Saxion zelf niet iets voor hem betekenen?''

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer