Het oliespoor zoals dat zondag te zien was bij Deventer.
Volledig scherm
Het oliespoor zoals dat zondag te zien was bij Deventer. © FOTO HISSINK

Oliespoor IJssel: onderzoek gaat nog dagen duren, Duitse visser trok als eerste aan de bel

videoHet oliespoor dat zondag werd ontdekt op de IJssel bij Deventer heeft voor zover bekend geen schade aan de natuur veroorzaakt. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

Het grootste deel van de vervuiling is inmiddels verdampt, zegt woordvoerder Carine Portengen van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Vermoedelijk komt het oliespoor van een schip, maar dat wordt nog onderzocht, laat Portengen weten. Ook wordt gekeken geanalyseerd om wat voor olie het precies gaat, in de hoop de veroorzaker te kunnen achterhalen. 

De uitkomst ervan kan nog zeker enkele dagen op zich laten wachten, laat Rijkswaterstaat weten.

Duitser

Een Duitse visser was zondag de eerste die Rijkswaterstaat opbelde met de mededeling dat er olie dreef op de IJssel in de buurt van Deventer. Naderhand kwamen er meerdere meldingen binnen.  Volgens Portengen is de vervuiling niet verder gekomen dan Terwolde, over een lengte van ongeveer 10 kilometer. Het was niet alleen goed te zien, maar ook te ruiken. 

Na de melding zondag stuurde Rijkswaterstaat een boot de IJssel op om onderzoek te doen. Ook werd een drone ingezet. Die maakte deze beelden:

Robert Jansen, Statenlid namens GroenLinks in Overijssel merkte zondag op dat het oliespoor behoorlijk te ruiken was. Hij wil het voorval aankaarten bij het provinciebestuur. ,,Dit water gaat naar het IJsselmeer, dat is onze nationale zoetwatervoorziening. Het is belangrijk dat daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. En ik wil weten wat de risico’s zijn voor de volksgezondheid.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer