Een rechter in toga in de rechtbank.
Volledig scherm
Een rechter in toga in de rechtbank. © ANP XTRA

OM: celstraf voor 39-jarige man die in Deventer vrouw achter het stuur vandaan trok en wegreed

Een man die in augustus in Deventer op brutale wijze een vrouw achter het stuur vandaan trok en in haar auto wegreed, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt achter de tralies verdwijnen. De 39-jarige Sebastiaan E. hoorde vandaag 1,5 jaar cel tegen zich eisen.

De officier van justitie wil dat een halfjaar hiervan voorwaardelijk wordt opgelegd, bleek donderdag op de zitting in de Zwolse rechtbank. 

Het was een opvallende autodiefstal op 8 augustus verleden jaar. Het gebeurde aan de Zwaluwenbrug, niet ver van de Plus Supermarkt. De vrouw werd uit haar auto getrokken. Terwijl de man het portier poogde te sluiten, morrelde hij met zijn andere hand aan de versnellingspook. ,,Hij reed zonder handen aan het stuur naar achteren’’, concludeerde de officier van justitie. 

E. was onder invloed van alcohol. Toch had hij voldoende overzicht waar de vrouw zich bevond, stelde hij. Hem wordt verweten dat hij op de koop toenam dat de vrouw mogelijk zwaargewond raakte bij zijn manoeuvre. Want de vrouw zegt dat ze opzij moest springen om niet door het portier van de wegrijdende auto geraakt te worden.

Hoe diep kan je zinken?

E. stond ook terecht voor de diefstal van de auto van zijn moeder. Volgens hem leende hij deze slechts. ,,Dan had hij het toch ook gewoon zijn moeder kunnen vragen?’’, dacht de officier. Maar iemand zonder rijbewijs vraagt zijn moeder zoiets niet, reageerde de raadsman van de verdachte. 

De officier van justitie vond de feiten ernstig. ,,Het stelen van de auto van je moeder is triest. Hoe diep kan je zinken?’’ De brutale diefstal van de auto bij de Zwanenburg was niets ontziend. De officier meent dat het de verdachte niets kon schelen dat de vrouw geraakt kon worden. Dat hij risico nam dat ze daarbij dodelijk geraakt werd, achtte ze niet bewezen.

Verschillende verklaringen

Volgens de raadsman van E. is niet duidelijk hoe zijn cliënt precies is weggereden. De verschillende getuigen, onder wie twee die toekeken vanuit een pizzeria, hebben daar wisselend over verklaard. Hij vond het voorarrest van E., die al een halfjaar vastzit, meer dan voldoende.

Het vonnis volgt op 13 februari.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer