Volledig scherm
© Ronald Hissink

OM in zaak dodelijke mishandeling: Raelitzha zat onder de blauwe plekken

DEVENTER - De zwangere Raelitzha Maduro uit Deventer die in juli overleed na ernstig geweld, zat van top tot teen onder de blauwe plekken. Dat liet het Openbaar Ministerie dinsdagochtend bij de rechtbank in Zwolle weten tijdens de pro forma-behandeling van de zaak tegen haar vriend Harm Jan L. (25).

L. wordt ervan verdacht zijn vriendin de dodelijke verwondingen te hebben toegebracht. De verdachte ontkent in alle toonaarden. ,,Ik word afgeschilderd als een beest, maar dat ben ik niet”, zei hij. Het verzoek van zijn advocaat om hem op vrije voeten te stellen, werd door de rechter afgewezen.

De zwangere Deventerse overleed op 22 juli, nadat ze een dag eerder zwaargewond in de badkamer van haar appartement was gevonden. Het slachtoffer had zowel aan de voorkant, als de achterkant van haar lichaam letsel. ,,Dat kan niet door een val veroorzaakt zijn”, zei de officier van justitie vanochtend.

Ook achten experts het uitgesloten dat Maduro zichzelf iets aan heeft gedaan. Ze had verwondingen die passen bij zogenoemd ‘afweergeweld’; waarbij ze zichzelf heeft proberen te verdedigen. Bovendien hoorden buren ruzie in het huis. Volgens het OM was L. de dag van de mishandeling alleen thuis met zijn vriendin. Zijn advocaat sluit niet uit dat toch iemand anders het letsel heeft toegebracht. Door de vele verwondingen die Maduro opliep, zijn het onderzoek op haar lichaam en het sectierapport nog niet afgerond. Dat kan nog enkele maanden duren.

L. ging al eerder in de fout. Hij bleek een verleden met huiselijk geweld te hebben. Zelf zegt L. daarover: ,,Ik ben geen beest. Ik heb wel eens verbaal geweld gebruikt, maar ik ben altijd goed geweest.”

De zaak gaat verder op 13 december.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer