Volledig scherm
© DG

OM wil celstraf voor ontucht in azc Deventer

DEVENTER – Voor het plegen van ontuchtige handelingen met een 6-jarig meisje in een asielzoekerscentrum in Deventer moet een 22-jarige man twintig maanden zitten. Dat eiste althans het Openbaar Ministerie donderdag op de rechtszitting


Op 1 maart zou Mohammed A., zelf destijds ook woonachtig in het azc te Deventer, het meisje bij de hand hebben genomen en hebben meegenomen naar de rookruimte. In deze afgesloten ruimte hingen geen camera's. Daar zou hij haar kleren hebben uitgetrokken en moest het meisje op zijn ontblote onderlichaam zitten. Toen ze buiten de rookruimte een aansteker hoorden, hield het op en liepen ze beide hand in hand naar buiten. Het broertje van de aangeefster zag dat de man haar vasthield en dat zijn zusje angstig was. Een dag later vertelde ze het gebeuren aan haar moeder. Kennelijk riep het studioverhoor op het politiebureau veel vragen op. Zo begrepen de tolk en de aangeefster elkaar amper. Ook had ze het over een stoel in de rokersruimte, die er niet staat. Onduidelijkheden, maar het Openbaar Ministerie twijfelde niet aan het relaas van het meisje.

Niet bewezen
De verdachte ontkende in alle toonaarden. Hij zit momenteel vast maar weigerde op de zitting te verschijnen. Een poging tot seksueel binnendringen, zoals aanvankelijk ten laste was gelegd, achtte de officier van justitie niet bewezen. De ontuchtige handelingen wel. En die hebben grote impact gehad op het meisje, bleek uit de slachtofferverklaring die geschreven was door haar moeder. Ze is stiller, angstiger. De moeder zelf verweet zichzelf dat ze het meisje niet heeft kunnen beschermen.

,,Hoe moet ik hier een nieuw leven opbouwen als ik me hier niet veilig voel?'' Op beelden is te zien dat het meisje en de verdachte elkaar ontmoeten, dat hij haar hand pakt en haar meeneemt naar het rokershok. Ook is te zien dat daar buiten iemand een sigaret opsteekt en dat kort erna het meisje en de man weer naar buiten komen, precies zoals het meisje al verklaarde. De raadsman meende dat zeer voorzichtig met de verklaringen van het meisje omgegaan moeten worden. Is alles wel vertaald en ook goed vertaald? Er was veel onduidelijkheid tussen de tolk en het meisje in het verhoor. Haar verklaring is ook door een andere tolk vertaald en daar komt een ander verhaal uit. ,,We weten niet zeker wat ze nou gezegd heeft.'' Hij vroeg om vrijspraak.

Vonnis op 17 november.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer