Volledig scherm
De Dierenbescherming haalt verwaarloosde honden op bij de fokker in Lettele. © Dierenbescherming

Omstreden hondenfokker Lettele mag half jaar niet met dieren werken

De hondenfokker uit Lettele bij wie onlangs tientallen ernstig verwaarloosde dieren werden aangetroffen, mag een half jaar geen honden meer houden. Dat blijkt uit een uitspraak van de raadkamer van de rechtbank in Zwolle.

Het verbod van een half jaar is geen definitieve straf en is opgelegd zodat de omstreden fokker niet alsnog verder kan met zijn werkzaamheden, terwijl het strafrechtelijk onderzoek nog loopt. Dat onderzoek wordt verricht door het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Daar wordt bekeken of de fokker zich uiteindelijk voor de rechter moet verantwoorden. Zo’n onderzoek kan maanden duren.

Woede

De vondst van de 100 verwaarloosde honden bij het ‘House of Horror’, zoals het pension wordt genoemd, leidde tot een golf van woede onder dierenliefhebbers. Die uitten vooral op sociale media hun boosheid. Onlangs waarschuwde de politie nog om te stoppen met de verwensingen aan het adres van de man.

De verwaarloosde honden worden opgevangen op adressen die geheim worden gehouden. Zeker één van de dieren was er zo slecht aan toe, dat de hond een spuitje kreeg. Op het terrein van de fokker leven nog wel enkele honden; een waakhond, Jack Russels en enkele puppy's. Het gaat om dieren die niet uit de fokkerij kwamen en bovendien geen gezondheidsproblemen hadden. Deze honden zijn ook niet in beslag genomen.

Angstig

Volgens het OM voldeed de fokker ook niet aan de landelijke regels. Zo was er geen beheerder op het terrein aanwezig die een erkend bewijs van vakbekwaamheid had. De fokker heeft tegenover deze krant geen enkele vraag beantwoord en is op geen enkel interviewverzoek ingegaan. Tijdens de zitting bij de raadkamer heeft hij zich wel verdedigd, zo blijkt uit de uitspraak. 

Daar bracht de verdachte naar voren ‘dat slechts één hond aan zijn poot gewond was en dat deze wond bijna genezen was’. De honden zouden volgens hem angstig hebben gereageerd door de controle zelf en niet door zijn toedoen. ,,Door de controle zijn de honden gestrest geraakt en daardoor hebben zij waarschijnlijk van zich af gepoept hetgeen verklaart waarom het voer en de ontlasting door elkaar lagen”, verklaarde de fokker. 

Wantoestanden

De aanklager meldde bij de zitting dat meerdere honden verwondingen hadden. Ze kregen te weinig zorg en er was sprake van slechte huisvesting. Een gedragsbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht concludeerde zelfs dat er sprake was van 'wantoestanden'. 

De Rijksdienst van Ondernemend Nederland, die over de in beslag genomen dieren gaat, heeft nog geen nieuwe informatie over de toestand van de honden. ,,Bij dit soort verhalen zie je dat het herstel lang kan duren”, zegt Michel van der Maas.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer