Volledig scherm
© Michiel Verbeek CC BY-SA 3.0

Ondernemer ziet Deventer binnenstad zitten

DEVENTER - Meer nieuwe zaken in de Deventer binnenstad zorgen - voor het eerst in jaren - voor minder leegstand. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Stentor.

Volgens MKB Deventer, dat de belangen behartigt van ondernemers, verwelkomde de binnenstad de afgelopen maanden veel meer nieuwe ondernemers dan in de vorige jaren. Een kleine greep: Chocolate Company, Kwastje over Kastje, Game Factory, edelsmid Facet en natuurwinkel voor mens en dier Lotte's Logica.

Sinds april openden ruim twintig nieuwe winkels en op korte termijn begint nog een aantal nieuwkomers in leegstaande panden. De detailhandel krabbelt op na de crisis. De Deventer binnenstad oefent met zijn kleine, typische winkeltjes aantrekkingskracht uit. Huurvoorwaarden zijn aantrekkelijker dan voor de crisis. Waar in veel steden door het faillissement van V&D een moeilijk te vullen gat ontstond, openen in Deventer in het voorjaar The Sting en H&M in het voormalige warenhuis. Ook kleinere, nieuwe zelfstandigen melden zich.

Deurentelling
Ruim dertien procent van de winkels staat leeg, blijkt uit een deurentelling van deze krant. Dat is ruim een procent minder dan in 2015, toen de leegstand opnieuw steeg. De Korte B. en Korte Smedenstraat zijn tot het laatste pand gevuld. Vergeleken met eerder is de Kleine Overstraat erg goed bezet, terwijl de Grote Overstraat er veel beter voorstaat. Ook modestraat Engestraat doet het goed. Met niet of nauwelijks leegstand gaat de Walstraat traditioneel goed. Zorgenkind blijft de kop van de Lange B., alhoewel met 'Waar' (duurzame cadeaus, opening volgende week) en Grateful (interieur en meer) enkele nieuwe zaken in aantocht zijn.

Of de ontwikkelingen leiden tot meer bezoek, is onduidelijk. In 2015 waren de cijfers alarmerend, met gemiddeld 146.500 bezoekers per week. In 2012 waren dat er ruim 200.000. De daling was in Deventer sterker dan landelijk. Cijfers over 2016 zijn er nog niet.regio 5

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer