Cathy Eijkelenkamp van State of Football uit Deventer.
Volledig scherm
PREMIUM
Cathy Eijkelenkamp van State of Football uit Deventer. © FOTO HISSINK

Ondernemers Oost-Nederland tussen hoop en vrees, coronavirus verziekt de handel: ‘Het is nog erger dan wij meekrijgen’

Ondernemers uit Oost-Nederland die zakendoen met China keken reikhalzend uit naar het begin van deze week. Want na een periode vol onzekerheid door de uitbraak van het coronavirus, zou een deel van de stilgelegde Chinese fabrieken deze maandag weer openen. Toch blijkt dat niet overal het geval. Dus blijft het coronavirus niet alleen de gezondheid verzieken, maar ook de economie. En dat is voelbaar.

Bij State of Football uit Deventer, gespecialiseerd in voetbalmerchandising zoals ballen of kleding, hadden ze de afgelopen weken bijna een heuse hotline met China. Zo’n beetje dagelijks werden ze door hun leveranciers op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Directrice Cathy Eijkelenkamp hoopte net als veel collega-ondernemers uit Oost-Nederland dat de fabrieken vandaag weer gingen draaien. Tevergeefs.

,,Alle leveranciers die ik heb gesproken, hebben van de regering gehoord dat ze nog niet naar hun werk mogen komen”, zegt Eijkelenkamp. ,,Het is nog niet veilig.” Vanuit Deventer wordt er vooral gehandeld met het zuiden van China. ,,Daar is het virus nog niet zo urgent, maar ik merk wel dat het ze in de greep houdt. Het is nog erger dan wij in de media meekrijgen. Ik krijg foto’s van leveranciers waarop geen kip op straat te zien is.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer