Onderzoek naar groot oliespoor op de IJssel bij Deventer

updatePolitie en Rijkswaterstaat zijn vanmiddag met patrouilleboten en drones uitgerukt naar de IJssel bij Deventer om een groot oliespoor op het water te onderzoeken. Het spoor is zo'n tien kilometer lang.

Volledig scherm
Vanaf de Wilhelminabrug is de vervuiling goed te zien. © FOTO HISSINK

De olievlek is goed zichtbaar vanaf de Wilhelminabrug en loopt helemaal van Gorssel tot Olst-Wijhe.

Of het spoor uit een lekkende tank van een schip komt of geloosd is door een schipper, is nog niet duidelijk. Binnenvaartschippers die over de IJssel varen, hebben in de buurt van het oliespoor jerrycans en vuilniszakken zien drijven, wat kan duiden op een dumping door een schipper. 

Het is nog niet duidelijk waar de olie in het water terecht is gekomen. ,,Door de stroming kan het een stuk verderop gebeurd zijn”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de rivieren. 

De ‘dader’ moet stroomopwaarts, richting het zuiden gezocht worden. De olie is voor mensen die voorbij wandelen, goed te ruiken. 

Volledig scherm
Rijkswaterstaat is met een boot op onderzoek uitgegaan. © FOTO HISSINK

Drone

Met een drone isbekeken hoe groot de olievlek is. Ook zijn monsters van het water genomen om te zien hoe ernstig de vervuiling is. Inmiddels is het duidelijk dat de olie op het water drijft en vanzelf zal verdampen, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De olie wordt niet opgeruimd omdat die niet schadelijk zou zijn. Ook is vastgesteld dat er geen nieuwe olie meer bij komt.

Robert Jansen, lid van Provinciale Staten in Overijssel voor GroenLinks, heeft het oliespoor ook met eigen ogen gezien en geroken en gaat het provinciebestuur vragen welke maatregelen er genomen gaan worden om dit op te ruimen en in de toekomst wellicht te voorkomen. ,,Dit water gaat naar het IJsselmeer, dat is onze nationale zoetwatervoorziening. Het is belangrijk dat daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. En ik wil weten wat de risico's zijn voor de volksgezondheid.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer