Volledig scherm
Het graf van de vermoorde weduwe. Als overlijdensdatum is genomen de dag dat ze dood werd aangetroffen in haar woning: 25 september 1999.

Onderzoek voor heropening brute moordzaak op Deventer weduwe in ‘afrondende fase’

Onderzoek om tot een beslissing te komen of de geruchtmakende Deventer Moordzaak wordt heropend, zit in de afrondende fase. Dat laat woordvoerder Thea Tjeerdema van de Hoge Raad weten.

Het gaat om dna-onderzoek dat onderdeel is van een herzieningsverzoek. Dat verzoek heeft de advocaat van de voor de moord veroordeelde Ernest Louwes, Geert-Jan Knoops, al in 2013 gedaan.

De reden dat het verzoek al vijf jaar voortduurt, heeft volgens de Hoge Raad meerdere oorzaken. Allereerst heeft het onderzoeksinstituut TNO uitgebreid aanvullend onderzoek gedaan naar de telefoongegevens van Louwes.

Mobieltje

In 2017 kwam al naar buiten dat de onderzoeksresultaten van TNO ontlastend materiaal opleverden voor Louwes. Vlak voor de moord heeft hij gebeld vanaf de snelweg A28, beweerde hij zelf. Het gerechtshof achtte dat onmogelijk, omdat zijn mobieltje een telefoonmast aanstraalde in Deventer, de plek van de moord. TNO concludeerde na onderzoek dat Louwes wel degelijk kan hebben gebeld vanaf die snelweg.

Tijd

Op dit moment vindt ook nog aanvullend dna-onderzoek plaats, dat in de afrondende fase zit. ,,De verdediging wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Alles bij elkaar neemt dat nogal wat tijd in beslag'', verklaart woordvoerder Tjeerdema.

Wanneer de daadwerkelijke beslissing voor een heropening van de zaak word genomen is nog niet bekend.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
 1. Overlevers houden hun eigen 
pensioenmanifestatie in Deventer
  PREMIUM
  video

  Overlevers houden hun eigen pensioen­ma­ni­fes­ta­tie in Deventer

  Actie, en wel in hun eigen stad. Niks naar Arnhem of Den Haag om te protesteren zoals de rest van Nederland. Ze zijn niet voor niets de Deventenaren die alle discussie aanzwengelen. Die bij Lodewijk Asscher aan tafel zitten. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om elders actie te voeren. Dus staan ze samen met tientallen anderen op het Grote Kerkhof. Alwaar de linkse politici het hartgrondig met ze eens zijn: het is genoeg geweest.
 2. Onthulling regenboogkunstwerk en slotdebat verkiezingen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Onthulling regenboog­kunst­werk en slotdebat verkiezin­gen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Het Kunstwerk Regenboogstad Deventer van Circus Engelbregt dat vanavond zou worden onthuld, wordt op een nog nader te bepalen tijdstip aan het publiek vertoond. Het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen dat voor vanavond in de Deventer Schouwburg op de agenda stond, gaat helemaal niet door. Beide evenementen zijn geschrapt vanwege het schietincident in Utrecht van vanochtend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer