Volledig scherm
PREMIUM
Peter Ghijsen voor de grote volière op het Vogeleiland, die hij begin jaren negentig ontwierp. © Liselotte Kolthof

Ongeloof bij architect Vogeleiland Deventer: ‘Vogels juist wezenlijk onderdeel van het eiland’

Ongeloof in zijn ogen. Architect Peter Ghijsen, die begin jaren negentig tekende voor het ontwerp van een groot deel van het Vogeleiland in Deventer, snapt niet dat de gemeente Deventer overweegt om het eiland te ontdoen van de vogels en de dierenverblijven af te breken. ,,Een uniek stukje Deventer, dat mag je de nek niet omdraaien.”

Hij wijst naar het paviljoen, naar de brug,  de muziekkoepel, de bijzondere volière in de vorm van een ei. Zijn vinger gaat van links naar rechts. Bij bijna alles wat is aangelegd op het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark in Deventer, is hij betrokken geweest. Peter Ghijsen (73) uit Diepenveen noemt het onbestaanbaar dat er in de nabije toekomst mogelijk geen parkieten, pauwen, fazanten en kippen meer zijn te bewonderen op het eiland, nu volgende week een besluit valt over onder meer de toekomst van de dieren. ,,De vogels en de kooien zijn juist wezenlijke onderdelen van dit eiland. Ze maken dit tot een unieke locatie, waar gezinnen met kinderen graag komen. Het zou eeuwig zonde zijn als dit verloren gaat”, zegt hij.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer