Volledig scherm
PREMIUM
Peter Ghijsen voor de grote volière op het Vogeleiland, die hij begin jaren negentig ontwierp. © Liselotte Kolthof

Ongeloof bij architect Vogeleiland Deventer: ‘Vogels juist wezenlijk onderdeel van het eiland’

Ongeloof in zijn ogen. Architect Peter Ghijsen, die begin jaren negentig tekende voor het ontwerp van een groot deel van het Vogeleiland in Deventer, snapt niet dat de gemeente Deventer overweegt om het eiland te ontdoen van de vogels en de dierenverblijven af te breken. ,,Een uniek stukje Deventer, dat mag je de nek niet omdraaien.”

Hij wijst naar het paviljoen, naar de brug,  de muziekkoepel, de bijzondere volière in de vorm van een ei. Zijn vinger gaat van links naar rechts. Bij bijna alles wat is aangelegd op het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark in Deventer, is hij betrokken geweest. Peter Ghijsen (73) uit Diepenveen noemt het onbestaanbaar dat er in de nabije toekomst mogelijk geen parkieten, pauwen, fazanten en kippen meer zijn te bewonderen op het eiland, nu volgende week een besluit valt over onder meer de toekomst van de dieren. ,,De vogels en de kooien zijn juist wezenlijke onderdelen van dit eiland. Ze maken dit tot een unieke locatie, waar gezinnen met kinderen graag komen. Het zou eeuwig zonde zijn als dit verloren gaat”, zegt hij.

  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer