Volledig scherm
Foto van het gezin Van Spiegel. © Etty Hillesum Centrum

Ontmoeting in Deventer synagoge om nieuw licht te werpen op verraad onderduikers

In de Deventer synagoge zondag een poging om het verraad van drie onderduikers in de Deventer synagoge te ontrafelen. Daardoor kwam in de Tweede Wereldoorlog een van hen om het leven, de andere twee wisten te ontsnappen.

Voor die ontrafelingspoging komt Liesje Tesler- Van Spiegel vanuit Israël naar Deventer. Zij is de dochter van Simon (Semmy) van Spiegel. Samen met zijn broer Bubi van Spiegel en Meier de Leeuw zat hij ondergedoken in de grote synagoge. Daar werden ze verraden. Met Bubi van Spiegel liep het daarbij niet goed af, Meier de Leeuw en Semmy van Spiegel wisten te ontsnappen.

Zondag om 11.00 in de sjoel gaat Liesje Tesler- Van Spiegel onder meer in gesprek met Roel de Vries, die bevriend was met de kinderen van Spiegel, en alles van dichtbij meemaakte. Daarmee hopen ze onder meer op een antwoord op de vraag wie de onderduikers verraadde en de plek achter de Heilige Ark ontdekte. 

  1. VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    Of de keus nu valt op doorgaan met de Viking of juist stoppen, eerst moet duidelijk zijn wat de feiten en harde cijfers zijn, betoogt Bas Donkers (VVD). Het raadslid van de grootste oppositiepartij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd meer inzicht te geven in de financiën van dit rampendossier. Volgens de VVD is de Viking technisch en politiek een stuurloos schip. ,,We hebben meer inzicht nodig om een betere koers te bepalen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4331 stemmen