Volledig scherm
Meibergen voor zijn pand waarin hij ook kamers verhuurt. © Ab Hakeboom

Ontruiming muziekschool Deventer 'was misbruik bevoegdheden'

ZWOLLE – De ontruiming van de muziekschool Meibergen in Deventer door de gemeente was niet nodig, onzorgvuldig en toont het misbruik van haar bevoegdheden door het college. Dat zei klager Hans Meibergen vrijdag in een beroepszaak bij de rechtbank in Zwolle.

De zaak draait om het al dan niet rechtmatig bewonen van een bedrijfspand aan de Kamperstraat in Deventer. Volgens het college van burgemeester en wethouders gaat het om een bedrijfswoning. Dus moet bewoning ervan noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering van het in het pand gevestigde bedrijf. Meibergen verhuurde kamers in zijn pand, maar dat mocht niet want het was volgens de gemeente een bedrijfswoning. Hij vocht dat tevergeefs aan bij de Raad van State. Hij paste er een mouw aan, door de huurders een contract te geven als zijn werknemers. De gemeente ging daarmee niet akkoord. ,,Een werkte er twee en een ander vier uur in de maand'', aldus de raadsman van de gemeente. In juli werd het pand uiteindelijk ontruimd.

Videobeelden
Vrijdag stond centraal of de ontruiming in juli terecht was en of de gemeente de kosten ervan – 8.000 euro – op Meibergen mag verhalen. De gemeente ging tot ontruiming over omdat het pand nog steeds bewoond werd, maar Meibergen bestrijdt. Volgens hem waren alle bewoners inmiddels vertrokken. Hij toonde op de zitting met videobeelden dat het pand nagenoeg leeg was. ,,De huurovereenkomsten waren opgezegd.'' Volgens de advocaat stonden de huurders nog op dat adres ingeschreven en hadden ze aangegeven niet akkoord te gaan met opzegging van de huur.

Vonnis binnen zes weken.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer