Volledig scherm
Met verkeerslichten die door een nieuwe techniek automatisch anticiperen op de hoeveelheid verkeer die nadert moet de doorstroming in Deventer verbeteren. © Ronald Hissink

Ook fietser moet van slimme Deventer verkeerslichten profiteren

Slimme verkeerslichten moeten in Deventer zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Met de nieuwe techniek kunnen bovendien brandweer, ambulances en politie de verkeerslichten zo sturen dat ze groen krijgen en sneller bij een incident zijn.

Het systeem met de nieuwste generatie interactieve verkeerslichten communiceert met weggebruikers via de ‘cloud’. Het gaat om informatie van automobilisten die bijvoorbeeld de Flitsmeister-app gebruiken.

Die signalen geven de locatie van een voertuig door aan de interactieve verkeerslichten. Die verkeerslichten bepalen voor een optimale doorstroming aan de hand van de hoeveelheid verkeer automatisch de afstelling van de verkeerslichten. 

In Deventer staan op de Siemelinksweg en het Hanzetracé de slimme verkeerslichten die op de signalen reageren. Later dit jaar volgen de overige slimme verkeerslichten, waarvan Deventer er 35 telt.

Fiets

Fietsers moeten in de toekomst ook van de techniek profiteren. Steeds meer fietsen zijn uitgerust met een ingebouwde chip, zodat de tweewieler is te traceren bij diefstal. De techniek in combinatie met speciale fiets-apps om verdwenen fietsen op te sporen, moet de verkeerslichten van informatie voorzien, aldus de gemeente Deventer. Zodat ook de positie van fietsers automatisch wordt doorgegeven aan de verkeerslichten. Regen kan een situatie zijn waarbij het denkbaar is dat fietsers op sommige punten vaker groen krijgen, zodat ze niet heel lang hoeven te wachten, aldus woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente.

Deventer meldde aanvankelijk dat de techniek nog dit jaar voor de fietser beschikbaar zou komen, maar dat blijkt te optimistisch. Dat wordt later, aldus Stuurman, wanneer precies is echter nog niet duidelijk.

Brandweer

Met de nieuwe installaties  kunnen brandweer, ambulances en politie de verkeerslichten zo sturen dat ze groen licht krijgen bij verkeerslichten voor een kortere aanrijdtijd.

Met het systeem reageren de Deventer verkeerslichten niet alleen meer op detectielussen in het wegdek. Op termijn zal deze nieuwe techniek traditionele werkwijzes zoals detectielussen vervangen.

De privacy in het kader van de AVG van de weggebruiker is gegarandeerd, zegt de gemeente. De wegbeheerders hebben daarvoor overeenkomsten gesloten met de partijen die de data leveren.

De slimme verkeerslichten passen in een programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat project ‘Talking Traffic’ moet weggebruikers beter informeren en de bestaande infrastructuur beter benutten. De Stedendriehoek (Cleantech Regio) is met Apeldoorn en Deventer deelnemer. Deventer claimt de primeur met het daadwerkelijk in werking zetten van de aanpak. Onduidelijk is hoe ver Apeldoorn inmiddels is.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer