Op zoek naar de absolute koning(in) van de Deventer Paaskermis: Frédèrique (15) versus vriend Daan (17)

VideoDe traditionele Paaskermis van Deventer is met zijn 130 jaar stokoud. Toch is de kermis nog altijd springlevend, vinden Frédèrique (15) en Daan (17) uit Deventer. In de Paaskermis Challenge van de Stentor maakte dit liefdeskoppel uit wie van hen zich voor dit jaar tot koning (of koningin) van de paaskermis mocht kronen. En wat er toen gebeurde, dat zal je verbazen... 

Het parcours met vijf klassieke kermisonderdelen zoals suikerspin schransen en drie rondjes in de centrifuge (met behoud van maaginhoud) kende namelijk een verrassende winnaar. Niet rasechte Deventenaar Daan Kamsteeg won, maar zijn vriendin Frédèrique van Denderen ging met de niet geringe eer strijken. Zij kroonde zich tot koningin. 

Tweede Paasdag

Wie voor zichzelf wil uitmaken of hij of zij een echte kermisklant is, kan zoals traditioneel nog tot en met Tweede Paasdag op het evenemententerrein op de Platvoet terecht. Dan is er naast de Paaskermis ook een braderie en rommelmarkt. 

Lange traditie

De Paaskermis telt een lange traditie in Deventer. Al lijkt niemand te kunnen vertellen, wanneer het nou echt begon; de kermis is zeker al 130 jaar oud. Waar de Paaskermis op de Platvoet traditioneel de kermis van het platteland was, was de Zomerkermis straks in juni altijd meer de kermis van de stad, zeggen de kenners. 

Volledig scherm
De Paaskermis duurt nog tot en met Tweede Paasdag. © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer