Volledig scherm
Andries Heidema, burgemeester van Deventer © Gemeente Deventer

Overijssel wil Andries Heidema als commissaris

Provinciale Staten van Overijssel hebben Andries Heidema (ChristenUnie) voorgedragen als beoogd opvolger van Ank Bijleveld als commissaris van de Koning. Dat maakte de voorzitter van de vertrouwenscommissie woensdagavond bekend. Heidema is de huidige burgemeester van Deventer.

De bekendmaking volgde na een besloten vergadering van Provinciale Staten. De commissaris wordt gezien als het gezicht van de provincie. Ank Bijleveld-Schouten (CDA) was van januari 2011 tot oktober vorig jaar commissaris van de koning in Overijssel. Haar voorganger was Geert Jansen, eveneens van het CDA. Bijleveld stopte om minister van Defensie te worden. Sinds haar vertrek is Boele Staal (D66) waarnemend commissaris.

Martin Reesink, voorzitter van de vertrouwenscommissie, is blij met de voordracht van Heidema. ,,Hij reageerde heel enthousiast. De Statenleden zijn er ook blij mee.'' 

Stemming

De naam van de kandidaat werd een uur later bekend dan eerder gepland. Hoe de stemming verliep en hoeveel kandidaten er nog over waren, daarover mocht Reesink zich niet uitlaten. ,,Dat is allemaal vertrouwelijk. We wilden iemand die trots is op Overijssel. Andries Heidema is dat. Hij is charismatisch en weet hoe hij zaken aanpakt.'' Reesink heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren woensdagavond gebeld over de kandidaat. Ze was ook tevreden, zei hij. ,,Ze heeft geholpen in onze zoektocht.''

Deventer

Andries Heidema is sinds 2007 burgemeester van Deventer. Daarvoor was hij burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe. Hij woont in Diepenveen. Voor een commissaris van de Koning is het een vereiste te wonen in de provincie waar hij of zij werkt. Heidema voldoet daar alvast aan. Hij wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgedragen bij de koning. Die volgt doorgaans dat advies op. Reesink verwacht dat in juli of september de nieuwe commissaris aan de slag kan.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer