Volledig scherm
Volgens het gesloten compromis zouden de overgebleven opvanglocaties illegalen moeten voorbereiden op hun terugkeer © ANP

'Overleg bed-bad-brood mislukt'

DEN HAAG/ DEVENTER - Het overleg over de zogeheten bed-bad-broodregeling voor illegalen is op niets uitgelopen. Dat meldt De Telegraaf.

Onderhandelaars van gemeenten en het kabinet zouden vandaag verder spreken over de regeling, waar al anderhalf jaar over wordt onderhandeld. Eerder werd gesteld dat zij dichtbij een akkoord zouden zijn.

De VVD en de PvdA sloten eerder een compromis over de opvang van illegalen in Nederland. Een deel van de opvanglocaties zou de deuren sluiten en bij de resterende locaties moesten de illegalen worden voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst. Gemeenten moesten daar alleen nog hun akkoord voor geven, maar dat blijkt dus niet te zijn gelukt.

Zwervende illegalen
Veel burgemeesters willen hun opvang juist openhouden, soms uit angst voor zwervende illegalen. In onder meer Deventer en Leiden zijn bovendien juist nieuwe locaties geopend. Wethouders verklaren de ongehoorzaamheid uit de wens 'om een menswaardig bestaan' te bieden aan uitgeprocedeerden.

De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer