Volledig scherm
De Martinushof in Twello is een van de woonzorgcentra van Trimenzo. © Trimenzo © De Martinushof in Twello is een van de woonzorgcentra van Trimenzo. © Trimenzo

Overname failliet Trimenzo door Sensire stap dichterbij

Sensire, een van de grootste zorgorganisaties in de Achterhoek, heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) groen licht gekregen voor de overname van het failliete Trimenzo. Dat is donderdag bekendgemaakt. Om de overname definitief te maken, is alleen nog toestemming nodig van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

De NZa zegt in een spoedprocedure te hebben geconstateerd dat Sensire de plannen voor overname van Trimenzo goed heeft voorbereid. In zo'n fusietoets wordt gekeken of de procedures goed zijn gevolgd en of de overname geen gevolgen heeft voor de cruciale zorg. Volgens de NZa zijn de ‘effecten van de concentratie voldoende in kaart zijn gebracht’. Ook belanghebbenden, zoals personeel, cliënten en zorgverzekeraars, zijn voldoende betrokken, stelt de NZa. De cruciale zorg zou niet in gevaar komen. 

Bijscholing

Trimenzo - in de gemeente Voorst actief met 300 medewerkers,450 cliënten en vele vrijwilligers - zag zich eerder genoodzaakt het faillissement aan te vragen, nadat duidelijk was dat de organisatie op korte termijn niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen. Om de zorg te kunnen continueren werd na het faillissement Sensire gevraagd ondersteuning te leveren. Sensire deed hierna ook een overnamebod. De zorgorganisatie maakte eerder bekend dat voor bijscholing van het Trimenzo-personeel dat ook de overstap maakt, zo'n 1,5 miljoen euro wordt uitgetrokken.

Omdat Trimenzo failliet is verklaard, lopen de contracten van het personeel binnenkort af en moet Sensire een nieuw dienstverband met ze aangaan. Vanwege die financiële problemen was er voor opleiding en training van de medewerkers de afgelopen jaren geen ruimte, stelde Sensire vast bij de overname-gesprekken.

ACM

De ACM moet nog naar de overnameplannen kijken. De ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Sensire verwacht op korte termijn hiervan de uitkomsten te ontvangen, zegt Sensire-woordvoerder Arend Pleysier. ,,Bij groen licht is de overname geheel in kannen en kruiken.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer