Volledig scherm
Özcan Akyol bedankt voor de eer. © Rob Voss

Özcan Akyol weigert nominatie Fortuynprijs na kritiek

De nominatie van Stentor-columnist en schrijver Özcan Akyol voor de Pim Fortuyn Prijs 2018 heeft geleid tot een hausse aan kritiek vanuit rechts-extremistische én linkse hoek. De schrijver uit Deventer heeft de jury per e-mail laten weten zich terug te trekken voor de nominatie.  

,,Ik ben de jury zeer erkentelijk voor de nominatie, maar ik denk dat de andere genomineerden meer in aanmerking komen voor deze prijs, omdat ze het gedachtegoed van Fortuyn beter verspreiden", aldus Akyol. 

Quote

De prijs is verbindend bedoeld, maar leidt helaas tot polarise­ring

Özcan Akyol

Nestbevuiler

Via Facebook, Twitter en andere kanalen krijgt de schrijver een lading kritiek over zich heen. Zo zou hij zich moeten distantiëren van de prijs, zou hij een nestbevuiler zijn en zou hij niet in aanmerking mogen komen omdat hij 'tegen de Islam' is.

,,De prijs is verbindend bedoeld, maar leidt helaas tot polarisering. Ik wil niet dat die giftige dynamiek de prijs besmet."

Naast Akyol zijn ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur van De Balie Youri Albrecht en columnist Theodor Holman voorgedragen.

Onverbloemd en autonoom

Akyol is genomineerd voor de prijs omdat hij volgens jurylid Joost Eerdmans ,,al jaren onverbloemd en autonoom over de multicuturele samenleving" schrijft.

De Pim Fortuyn Prijs is een jaarlijkse prijs voor de meest Fortuynistische persoon in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer