Volledig scherm
Niet iedereen in Twello is gecharmeerd van de plannen voor een randweg. © Archieffoto Ronny te Wechel

Partners Voorst trekken nog niet de portemonnee voor randweg Twello

ProRail en de provincie Gelderland verbinden zich voorlopig niet financieel aan de plannen van de gemeente Voorst voor een westelijke randweg om Twello.  Volgens wethouder Hans van der Sleen hebben de projectpartners de gemeente met extra huiswerk opgezadeld.

De wethouder van Gemeente Belangen had gehoopt rond deze tijd de gemeenteraad over toezeggingen van de provincie en ProRail te kunnen informeren. Nu verwacht hij dit eind eerste kwartaal van 2019 te kunnen doen. De provincie eist dat Voorst aantoont dat de randweg niet alleen een lokale maar ook een regionale functie heeft. ProRail wil meer duidelijkheid over de gevolgen van de randweg voor bestaande overwegen op het traject Apeldoorn-Deventer.  

Eerste aanzet

Van der Sleen zegt dat er ontzettend veel ambtelijk en bestuurlijk overleg noodzakelijk is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hij verwacht dat de gemeente hierin uiteindelijk zal slagen. ,,Heel voorzichtig hoop ik dat in 2020 een eerste aanzet voor de westelijke randweg kan worden gegeven. We moeten onder meer gronden verwerven en kijken hoe we natuur die door de aanleg van de randweg verloren krijgt elders kunnen compenseren. Ik hoop dat nog in deze raadsperiode de aanleg kan beginnen.'' Dit betekent concreet voor medio maart 2022.

In juni 2017 besloot een raadsmeerderheid dat Van der Sleen zijn plannen voor de westelijke randweg nader mocht gaan uitwerken.  Coalitiepartner VVD-Liberaal 2000 verbond hieraan de voorwaarde dat de gemeente maximaal 5 miljoen aan de weg mag bijdragen. Aan het project heeft de gemeenteraad een limiet van 15 miljoen euro gehangen. Dit betekent dat ProRail en de provincie samen maximaal 10 miljoen euro in het project moeten steken. Een spoortunnel is onderdeel van het project.

 1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
  PREMIUM
  Video | Serie

  Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

  Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

 • Ja, meteen!! (43%)
 • Nee, lekker laten staan!! (23%)
 • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4284 stemmen