Volledig scherm
Niet iedereen in Twello is gecharmeerd van de plannen voor een randweg. © Archieffoto Ronny te Wechel

Partners Voorst trekken nog niet de portemonnee voor randweg Twello

ProRail en de provincie Gelderland verbinden zich voorlopig niet financieel aan de plannen van de gemeente Voorst voor een westelijke randweg om Twello.  Volgens wethouder Hans van der Sleen hebben de projectpartners de gemeente met extra huiswerk opgezadeld.

De wethouder van Gemeente Belangen had gehoopt rond deze tijd de gemeenteraad over toezeggingen van de provincie en ProRail te kunnen informeren. Nu verwacht hij dit eind eerste kwartaal van 2019 te kunnen doen. De provincie eist dat Voorst aantoont dat de randweg niet alleen een lokale maar ook een regionale functie heeft. ProRail wil meer duidelijkheid over de gevolgen van de randweg voor bestaande overwegen op het traject Apeldoorn-Deventer.  

Eerste aanzet

Van der Sleen zegt dat er ontzettend veel ambtelijk en bestuurlijk overleg noodzakelijk is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hij verwacht dat de gemeente hierin uiteindelijk zal slagen. ,,Heel voorzichtig hoop ik dat in 2020 een eerste aanzet voor de westelijke randweg kan worden gegeven. We moeten onder meer gronden verwerven en kijken hoe we natuur die door de aanleg van de randweg verloren krijgt elders kunnen compenseren. Ik hoop dat nog in deze raadsperiode de aanleg kan beginnen.'' Dit betekent concreet voor medio maart 2022.

In juni 2017 besloot een raadsmeerderheid dat Van der Sleen zijn plannen voor de westelijke randweg nader mocht gaan uitwerken.  Coalitiepartner VVD-Liberaal 2000 verbond hieraan de voorwaarde dat de gemeente maximaal 5 miljoen aan de weg mag bijdragen. Aan het project heeft de gemeenteraad een limiet van 15 miljoen euro gehangen. Dit betekent dat ProRail en de provincie samen maximaal 10 miljoen euro in het project moeten steken. Een spoortunnel is onderdeel van het project.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer