Paul Blokhuis brengt fruit naar Dimence Deventer

videoHoog bezoek bij Psychiatrisch Centrum Rielerenk van Dimence in Deventer. Staatssecretaris Paul Blokhuis legde er woensdagavond een werkbezoek af. Hij deelde fruit uit en ging met inspiratie voor nieuw beleid terug naar huis.

De parkeerplaats bij het Deventer Ziekenhuis is al leeg, wanneer woensdagavond een donkere BMW voor komt rijden. Het is 20.45 uur, het regent een beetje, en staatssecretaris Paul Blokhuis stapt uit.

Een mediateam van zijn ministerie - Volksgezondheid, Welzijn en Sport - vergezelt hem en legt met camera vast hoe Blokhuis een schaal verantwoorde voeding naar het aanpalende Psychiatrisch Centrum Rielerenk brengt. Hij heeft onder meer bananen bij zich en eierkoeken.

,,Kakelvers’’, zegt de staatssecretaris met een knipoog. ,,Dit jaar nog gekocht bij de Bakker Bart.’’

Zorgpersoneel

Blokhuis, tot 2017 wethouder in Apeldoorn, is net als de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins deze avond op pad om zorgpersoneel in het zonnetje te zetten. Tegelijkertijd gaat hij een inhoudelijk gesprek met ze aan om te horen waar de knelpunten zitten. De zorgsector is namelijk een zorgenkindje waar het gaat om het werven van voldoende personeel.

Door de werkbezoeken hopen de bestuurders snel een goed beeld te krijgen van de situatie in het land. En het gesprek is waardevol geweest, geeft Blokhuis na afloop aan. ,,Hier heb ik meer aan dan aan drie boeken over psychiatrie.’’

Oké, dat is wat overdreven, nuanceert hij ogenblikkelijk. Maar toch. De staatssecretaris is duidelijk niet voor een oppervlakkig babbeltje gekomen.

Politie

Aan een tafel met zes werknemers van de avondploeg van zorgaanbieder Dimence informeert hij naar de samenwerking met de GGD, de politie en de gemeente. Ook wil hij weten hoelang zijn gesprekspartners al in de zorg werken, wat hen drijft en wat ze hebben zien veranderen in hun vak.

,,Ik mocht als stagiair in mijn eentje mensen in een separeercel stoppen’’, zegt een van de personeelsleden. Hij heeft het over 25 à 30 jaar geleden. ,,Zoiets is nu ondenkbaar.’’

Ook meldt hij dat de patiënt veel meer centraal is komen te staan, meer rechten heeft gekregen. De werknemers hebben allemaal een telefoon bij zich en kunnen elk moment worden opgeroepen voor een noodgeval.

Zoals lijkt te gebeuren bij André Klein Hulse (51). De persoon aan de andere kant van de lijn blijkt zijn zoon te zijn. De knul informeert naar kaarten voor Ajax. ,,Nu even geen tijd’’, zegt Klein Hulse, die zich gelukkig prijst met de roostermaker van Dimence. ,,Ik werk geregeld ’s avonds, maar wanneer Ajax speelt, kan ik vrij krijgen.’’

Paul Blokhuis (rechts) verwent medewerkers van Dimence met gezonde voeding tijdens een werkbezoek.
Volledig scherm
Paul Blokhuis (rechts) verwent medewerkers van Dimence met gezonde voeding tijdens een werkbezoek. © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer