De geplande vliegroutes vanaf Lelystad Airport.
Volledig scherm
De geplande vliegroutes vanaf Lelystad Airport. © infographic Anke Arts/ bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Petitie tegen vliegroutes over Teuge

Het Nationaal Paracentrum Teuge (NPCT) is een petitie gestart tegen de nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport over vliegveld Teuge. Die route betekent het einde van het NPCT, en bedreigt daarmee luchthaven Teuge in haar voortbestaan. De petitie is sinds maandag in de lucht en inmiddels al enkele duizenden keren ondertekend.

Het NPCT meent dat er geen rekening is gehouden met de gevolgen die de route heeft voor de Gelderse luchthaven en dat belanghebbenden bovendien niet zijn betrokken bij het besluit. 

Met de petitie wil het NPCT de Tweede Kamer zover krijgen om staatssecretaris Sharon Dijksma (van Infrastructuur en Milieu, PvdA) om een routeontwerp vast te stellen waarin alle huidige activiteiten op luchthaven Teuge mogelijk blijven, inclusief het parachutespringen. 

Routeontwerp

Het routeontwerp zoals het ministerie dat naar de Tweede Kamer heeft doorgestuurd, lijkt een (voorgenomen) besluit dat in beton is gegoten. Er is ook geen alternatief voorhanden, waarvoor de Kamer zou kunnen kiezen

Woonkernen

Bij het ontwerpen van de vliegroutes door luchtverkeersleidingsorganisaties LVNL CLSK, was een handvol uitgangspunten de basis. Die 'harde eisen' behelsden onder meer dat het Schipholverkeer en het militaire luchtruim mogen niet worden verstoord, woonkernen zoveel mogelijk moeten worden vermeden, en vliegen over de oostelijke provincies alleen mag op een hoogte van tenminste 6.000 voet (1,8 kilometer). 

Provincies en gemeenten hadden inspraak op die eisen, maar op de uitkomsten van de puzzel die de luchtverkeersleider hebben gelegd, hadden zij geen invloed.

 1. LIVE | Corona in de regio: dodental stijgt met 175 en opening Lelystad airport uitgesteld

  LIVE | Corona in de regio: dodental stijgt met 175 en opening Lelystad airport uitgesteld

  Na topoverleg maakt het kabinet vandaag bekend tot wanneer de coronamaatregelen verlengd worden. Om 19:00 geeft Mark Rutte samen met minister de Jonge een persconferentie. Ondertussen maakt het coronavirus meer slachtoffers in Nederland. Zo worden verzorgingstehuizen in Oost-Nederland keihard getroffen. Inmiddels zijn in woonzorgcentrum Brinkhoven in Heerde van de zeventig bewoners dertien mensen overleden en zijn tenminste 23 mensen besmet. Volg alle ontwikkelingen in onze regio ook vandaag weer in dit liveblog.
 2. Ernstig zieke kaasbaas David uit Deventer gaat hét gevecht van z'n leven aan: 'Iedereen maakt zich druk om corona, ik heb dat toch wat minder’
  PREMIUM
  VIDEO

  Ernstig zieke kaasbaas David uit Deventer gaat hét gevecht van z'n leven aan: 'Iedereen maakt zich druk om corona, ik heb dat toch wat minder’

  ,,Coronatijd… Iedereen is als de dood om ziek te worden. Ik niet. Ik ben het al.’’ Galgenhumor. Het is David van Zijl (41) ten voeten uit. De kaasbaas van Deventer en omgeving koerst nog steeds met zijn koelbus door Salland, lachend als altijd, maar komt over twee weken voor langere periode tot stilstand. ,,Ik heb teelbalkanker. Ben veertien dagen geleden geopereerd en heb uitzaaiingen. De kaasbaas stopt even met leveren.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer