Volledig scherm
Groot feest in 2012 in de Lebuinuskerk in Deventer, waar traditiegetrouw organisatie de Zwarte Hond feest viert met de kinderen na afloop van de intocht. © Ronald Hissink

Pieten van het Pietenplein in Deventer blijven zwart

De bijna honderd pietjes van het Pietenplein in Deventer behouden hun oude kleur. De schminkers van de Zwarte Hond, de organisatie die het feest op het Grote Kerkhof verzorgt na afloop van de Deventer intocht, doen hun werk zoals alle andere jaren. ,,Anders krijg ik geen pieten’’, zegt Jesse Beau Husken van de Zwarte Hond.

Vorig jaar had hij tachtig MAS-scholieren die als pietje rondliepen, met daarnaast een vaste kern van twintig tot dertig vrijwilligers die al dan niet op stelten, gekke fietsjes of jonglerend de kinderen langs de kant vermaken. Wie goed kijkt kan de pietjes op dinsdagavonden al in stad spotten; acrobatiek in drukke straten behoeft enige oefening.

Meer vrijheid

,,De maatschappelijk stage is onder scholieren uit Deventer populair. Onze vacature was niet meteen bij het begin van het schooljaar uitgegaan. Toen kregen we gelijk vraag of we het niet meer deden. Maar de scholieren willen wel geschminkt zijn. Dat geeft je net die meer vrijheid waardoor je het wel durft. Dat is met roetvegen anders. We kunnen genoeg vrijwilligers voor het feest vinden. Regulier geschminkt dan. Geen roetveeg.”

Hoe de intochtpieten er uit zullen zien is nog de vraag. De Deventer Sinterklaascommissie is blij dat de rust rond al dan geen roetveegpieten in de optocht geluwd is en houdt het uiterlijk van de acteurs geheim. ,,Alle bekende figuren zoals opa-piet zullen er bij zijn en voor de rest houden we onze kaken stijf op elkaar’’, zegt voorzitter Cor de Groot. Aan de intocht in Deventer doen nog eens zeventig spelers mee. In totaal zullen er in Deventer op 30 november dus zo’n 150 vrijwilligers meedoen aan het kinderfeest. Sint komt voor het tweede achtereenvolgende jaar uit de zomerhaven aan de IJssel, dus vanaf de Zandweerd. Vorig jaar was die vertrekplek noodgedwongen door het lage water, maar dat is Sinterklaas goed bevallen. 

 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer