Volledig scherm
Het pand waarin nu Costes en de H&M gevestigd zijn is volledig onderkelderd. © Google Streetview

Plan voor fietsenstalling onder voormalige V&D in Deventer

Deventer onderzoekt of het mogelijk is een ondergrondse fietsenstalling onder het voormalige V&D-pand te maken op de Brink in Deventer. Het pand waar nu Costes en de H&M in gevestigd zijn, is volledig onderkelderd. Het zou een oplossing zijn voor de eeuwigdurende ergernis over gestalde fietsen rond de Brink.

Grote uitdaging is het bepalen van de plek waar de hellingbaan voor de fietsers naar beneden moet gaan. Uit een eerste haalbaarheidsstudie blijkt een stalling onder het warenhuispand mogelijk. Nu laat het college van burgemeester en wethouders  een technische en financiële uitwerking maken. 

De kelder onder de voormalige V&D wordt niet gebruikt. Uit een eerste verkenning blijkt een fietsenstalling hier haalbaar. De entree van de stalling vraagt aandacht, onder meer omdat er winkels zitten op de begane grond. Diverse varianten zijn onderzocht. Een ingang in de Keizerstraat met een tunnel van 15 meter tot aan de gevel van het gebouw, lijkt het best haalbaar.

Parkeerruimte

Wethouder Ruimte Liesbeth Grijsen: ,,We zetten in op een goede bereikbaarheid van de binnenstad en daar hoort bij dat je voldoende parkeerruimte hebt. Voor de fiets zijn er al veel mooie nieuwe fietsrekken overal in de binnenstad geplaatst. We kijken tegelijkertijd ook naar meer bewaakte fietsenstallingen.”

De nieuwe wethouder verkeer en vervoer, Frits Rorink: ,,We moeten uitzoeken wat dit plan technisch vraagt en wat het gaat kosten. Daarnaast gaan we in gesprek met belanghebbenden, zoals ondernemers. Daarna kunnen we pas samen met de gemeenteraad besluiten of we deze fietsenstalling gaan realiseren of niet.”

De gemeenteraad heeft in een motie van september 2016 het college gevraagd om meer bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer