Volledig scherm
© Thinkstock

Politie alleen in actie voor zware knal

DEVENTER - Het ontbreekt de politie naar eigen zeggen aan capaciteit om actief te controleren op te vroeg afgestoken vuurwerk. ,,Wij komen alleen in actie bij de meldingen van echt zware knallen'', zegt een woordvoerder van de politie. ,,We hebben niet genoeg mensen om voor elke knal te gaan rijden.''

De gemeente trekt volgens een woordvoerder bij de bestrijding van vuurwerkoverlast 'samen op met de politie'. Op de Vijfhoek controleren politie en gemeente wél extra op illegaal vuurwerk. Op social media verschijnen de laatste weken geregeld klachten over het vroeg afsteken in die wijk, waar veel jongeren wonen. Ook vorig jaar concentreerde een groot deel van de vuurwerkoverlast zich daar, blijkt uit cijfers van GroenLinks. ,,Het lijkt wel dynamiet'', aldus een klager. Volgens Tjeerd van der Meulen, fractievoorzitter van die partij, wordt met name op het Andriessenplein al volop geknald.

Boetes
De extra controles op de Vijfhoek leveren niet automatisch iets op: jongeren die te vroeg vuurwerk afsteken verplaatsen zich vaak snel en zijn daardoor vaak maar moeilijk te betrappen. Een controle 'in burger' van wijkagenten en handhavers van de gemeente op de Vijfhoek afgelopen week, leidde dan ook niet tot boetes.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer