Volledig scherm
Borden vlak voor de werkvakken kondigen de controles aan. © Rens Hulman

Politie gaat elke dag controleren op A1 bij Deventer: ‘Wegwerkers lopen gevaar’

De politie gaat streng en veelvuldig controleren op snelheidsovertredingen op de A1 bij Deventer, waar aan de weg gewerkt wordt. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden belooft de verkeersdienst er dagelijks te staan.

Borden vlak voor de werkvakken kondigen de controles aan. Op dit moment is de snelweg bij Deventer in de richting Azelo afgesloten omdat de weg de komende jaren verbreed wordt. Het verkeer moet sinds ruim een week in beide richtingen over veel smallere rijstroken op één weghelft rijden. Daar geldt nu een maximum-snelheid van 90 kilometer per uur.

Op dit moment worden op het afgesloten weggedeelte nog voorbereidingen getroffen op het asfalteren en verbreden van de weg. Volgens woordvoerder Dennis Janus van de politie wordt er daarom nu nog niet veelvuldig gecontroleerd. ,,Zodra er veel wegwerkers in dat wegvak staan, zullen wij er dagelijks controleren om hun veiligheid te vergroten.”

Vertraging

Het werk aan de weg is al sinds medio mei gaande en sindsdien geldt ook het maximum van 90, maar doordat auto's te dicht op elkaar en te snel rijden, ontstaan er ongelukken en lange files die daar weer het gevolg van zijn. De afgelopen weken gebeurde er zeker drie ongelukken die voor blikschade en veel vertraging zorgden. 

Politiewoordvoerder Janus zegt het jammer te vinden dat de controles noodzakelijk zijn. ,,Dat doen we echt niet om de kas te spekken, het is gewoon gevaarlijk voor de wegwerkers en het andere verkeer om daar te hard te rijden. Helaas is dat niet voldoende om mensen zachter te laten rijden, daarvoor moet er blijkbaar eerst een boete op de deurmat liggen.‘’

Handhaven 

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zei al eerder tegen de Stentor dat er maar één remedie is tegen de snelheidsovertreders en dat is bekeuren. ,,De gemiddelde automobilist is niet meer bereid te accepteren dat er wat vertraging op kan treden. Het enige dat werkt is handhaven en camera’s neerzetten om overtredingen te constateren. Een flinke bekeuring is nog het enige dat helpt.”

De A1 tussen Deventer en Azelo gaat de komende zes jaar op de schop om de weg te verbreden naar acht rijstroken. Het stuk tussen Deventer en Bathmen wordt als eerste aangepakt. Dat werk moet eind dit jaar klaar zijn.

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Dág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer