Volledig scherm
© Ronald Hissink

Politie na koffer Deventer: Liever dit, dan risico op bomaanslag

DEVENTER - Vragen wat er in zijn koffer zat was om ‘operationele redenen’ geen optie, zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier, na de hardhandige aanhouding (of 'fixatie' zoals dat in politiejargon heet) van Mohammed Safi (59) uit Deventer. ,,Je kunt niet eerst met iemand in gesprek gaan waarvan je vermoedt dat hij misschien een bom bij zich heeft. Soms laten de omstandigheden dat niet toe."

Safi staat te wachten op de trein. Een onschuldige man op een perron met een kapotte, grijze koffer (vol kleren) die zijn vrouw en dochter uitzwaait voor een verre en spannende reis naar Kabul. Iemand op het perron vertrouwt het niet, vooral vanwege het gedrag van Mohammed. Hij kijkt de hele tijd zenuwachtig om zich heen, ziet de tipgever. Met beelden van recente aanslagen op het netvlies, belt hij de politie. Die slaat groot alarm en omsingelt het station. Invalswegen worden afgesloten. Treinverkeer stilgelegd. Zonder dat Mohammed en zijn familie het beseffen zijn ze terreurverdachte geworden.

Zenuwachtig
Koetsier: ,,In dit geval vonden we het gedrag van de man zo specifiek dat we besloten om hem niet aan te spreken, maar om hem te observeren en, zodra de gelegenheid het toe liet, te 'fixeren'. We wilden voorkomen dat hij een eventuele bom op afstand zou bedienen.’’ Het uiterlijk van de man (1,75 lang, donker haar, donkere ogen, notenkleurige huid, een verschoten bruine jas’) speelde volgens Koetsier bij de aanhouding geen rol. ,,In dit geval ging het ons specifiek om het gedrag.’’ Dat bevestigen ook bronnen binnen de politie. Volgens een politiebron maakte het niet uit of de man ‘geel, blauw of paars’ was. De politie greep in vanwege het zenuwachtige gedrag van de man. Ze wilden geen risico nemen. ‘Liever dit, dan het risico lopen op een bomaanslag’.

DEVENTER - Het verdachte pakketje waardoor vanmiddag het treinverkeer rond Deventer werd platgelegd was een koffer met wat schilderstape erom om een kapot slot te verhelpen. Er was angst dat het om een bom ging, maar het bleek loos alarm. In de betreffende koffer zaten alleen kleren. http://www.destentor.nl/1.6813487
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eis: 32 maanden voor Deventenaar die in Oldenzaal door het lint ging

    Eis: 32 maanden voor Devente­naar die in Oldenzaal door het lint ging

    Op 25 maart dit jaar komt er rond een uur of negen in de avond een paniektelefoontje binnen bij de 112-alarmcentrale. Terwijl er op de achtergrond huilende kinderen te horen zijn en er een ruit kapot wordt geslagen, hoort de centralist een vrouw uit Oldenzaal uitroepen dat haar vriend net is neergestoken door haar ex-man. “Hij is helemaal gek geworden, hij slaat nu het raam kapot, hij staat voor de deur”, roept ze.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

  • Ja, het is een echte topboom! (90%)
  • Hij kan er zeker mee door. (5%)
  • Deventer verdient een mooier exemplaar. (3%)
  • Deze boom is het aanzien niet waard. (2%)
3271 stemmen