Volledig scherm
Irma Schreurs (midden op de foto) is één van de mensen die zich inzet voor het behoud van de Coberco-schoorsteen in Deventer. © Kevin Hagens

Politieke partijen op bres voor behoud Coberco-schoorsteen

Omwonenden van de Coberco-schoorsteen in Deventer krijgen bij hun actie om de pijp te behouden, steun vanuit de politiek. GroenLinks, VVD en Gemeentebelang scharen zich achter de bewoners. De drie raadsfracties roepen B en W op te kijken naar mogelijkheden om de icoon te redden.

De schoorsteen van de vroegere melkfabriek is volgens GroenLinks, VVD en Gemeentebelang een blikvanger voor wie vanaf de A1 Deventer binnenrijdt. ,,Een onvervangbaar stukje erfgoed dat verwijst naar het industriële verleden van Deventer’’, meldt het raadslid Anne van der Meer van GroenLinks.

Titel

De schoorsteen, die in 1954 aan de Harderwijkerstraat is gebouwd, heeft een hoogte van 55 meter. De pijp komt de titel toe ‘de hoogste industriële schoorsteen op Deventer grond’ te zijn. Volgens de stichting Fabrieksschoorstenen behoort het bouwwerk tot de laatste vijf in zijn soort in dit land.

Het vastgoedbedrijf Wieap in Apeldoorn is eigenaar van het perceel aan de Harderwijkerstraat. De ondernemer wil de pijp slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw. De toestand waarin de schoorsteen verkeert, zou niet best zijn.

Monument

Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED)  blijft onverminderd proberen de kolos te behoeden voor sloop. De organisatie trachtte dat eerst te bereiken door de schoorsteen tot monument te laten verklaren. Maar B en W dwarsboomden die poging. SIED heeft aangekondigd dat besluit te zullen aanvechten.

Directe buren van de Coberco-pijp hebben voor het behoud van de schoorsteen een handtekeningenactie opgezet. ,,Je ziet ‘m van ver. Als baken aan de Deventer horizon gaat dit ook verder dan twee buren die voor het behoud strijden’’, liet mede-initiatiefnemer Irma Schreurs van de petitie eerder in de Stentor weten.

Onderhoud

GroenLinks, VVD en Gemeentebelang hebben met schriftelijke vragen bij B en W geïnformeerd naar de bouwplannen voor het perceel. De drie fracties vragen zich af of de schoorsteen ondanks de nieuwbouw kan worden gehandhaafd. Tevens willen ze onderzocht hebben of en hoe de eigenaar kan worden ontlast bij het onderhoud aan de Coberco-pijp.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer