Protest tegen nieuwe Deventer pieten flopt: zes man bij provinciehuis van Overijssel

videoBij het provinciehuis in Zwolle hebben woensdagmiddag vijf mensen samen met PVV’er Joeri Pool geprotesteerd tegen de plannen om de kleur van de pieten in Deventer geleidelijk aan te laten veranderen.

Onlangs ontstond in Deventer onrust nadat burgemeester Ron König bij de organisatie van de sinterklaasintocht de eis had neergelegd dat dit jaar eenderde en volgend jaar tweederde van de pieten een roetveegpiet moest zijn. Later bedachten de gemeente en de organisatie een compromis over de pieten, maar daar doen de partijen nog geen uitspraak over. Een groep van ruim honderd demonstranten liet eind oktober voorafgaand aan een raadsvergadering weten dat Zwarte Piet zwart moet blijven.

Steun blijft uit

Die groep kreeg echter geen bijval bij politici en zou het daarom gisteren hogerop zoeken: bij het provinciehuis in Zwolle. Joeri Pool van PVV Overijssel dacht daar te worden gesteund door Deventer actiegroepen die strijden voor zwarte pieten, maar kwam daarbij bedrogen uit. Hij stond te midden van vijf protestanten, voorafgaand aan de vergadering van de Provinciale Staten. In die vergadering diende hij tevergeefs een plan in om zwarte piet in Overijssel zwart te houden en stelde voor om de subsidie voor de sinterklaasintocht in Deventer in te trekken als daar andersgekleurde pieten zouden rondlopen. 

Onder druk gezet

De actiegroepen uit Deventer lieten verstek gaan. ,,Ze worden onder druk van de gemeente uit het Zwartepietenhuis in Deventer geweerd, waar ze 30 november in zouden trekken. Daarom konden ze hier niet bij zijn’’, zegt Pool.

Hij doelt op het plan van het Huis van Sinterklaas op de Stromarkt, direct na de Deventer Intocht op zaterdag 30 november. Daar zouden Sinterklaas en alleen zwarte pieten te zien moeten zijn. Gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman verwijst het gerucht van deze ‘uithuiszetting’ echter naar het rijk der fabelen. ,,Hoewel het kort dag is, proberen we juist mee te denken en ze een vergunning te verlenen. Mits de aanvraag in orde is.’’

Volledig scherm
Voorstanders van zwarte piet overhandigen Joeri Pool van PVV Overijssel een jute zak. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer