Rappen op ontploffingen in Havenkwartier Deventer

video,,Het is best vreemd om op ontploffingen te rappen." Voor Def P van Osdorp Posse is de samenwerking met het vuurwerkorkest Symphony of Fire uniek in zijn carrière. Zaterdag brachten ze hun samensmelting ten gehore bij de loods waar alle instrumenten werden geboren, in het Havenkwartier in Deventer. Met recht een spektakel te noemen.

Het is de eerste keer dat Uwe Dobberstein en Peter de Man geluidsinstallaties nodig hadden voor hun optreden met Symphony of Fire. Het vuurwerk dat muziekinstrumenten nabootst, maakt immers op zichzelf al genoeg lawaai. Het geluid van gasexplosies, vlammenwerpers en bliksemapparaten creëren samen een zelfgecreëerde compositie. Maar deze keer moest Def P er wel bovenuit kunnen komen. Ongeoefend, want het enige wat hij van tevoren had gehoord waren simulaties van de compositie - repeteren is immers lastig met vuurwerk. ,,In het begin was het wel even schrikken. Bijna letterlijk, want de knallen gingen heel hard."

Internationaal 

Def P, pseudoniem van Pascal Griffioen, is niet de minste naam. De Man, een trouwe fan, regelde dat hij kwam. Hij vroeg het gewoon na een optreden in De Hip. ,,Het leek hem meteen al leuk." De rapper draagt de mannen een warm hart toe. ,,De jongens hebben echt potentie. En het mag best wat internationaler."

Dat Griffioen wilde meewerken is dus geen geluk. Het gaat goed met Symphony of Fire. Ze traden afgelopen zomer op verschillende festivals op, en de aanvragen beginnen binnen te stromen. De timing van de gemeente om ze 'weg te pesten' uit de loods in het Havenkwartier, zoals De Man het noemt, is dan ook op z'n zachtst gezegd onhandig.

Want in april moeten de vuurwerkbouwers de loods verlaten, om ruimte te maken voor nieuwbouw. Ze hopen dat de show - een thuiswedstrijd - heeft laten zien wat de gemeente de deur uit zet. De Man: ,,Misschien zien ze nu dat ze iets bijzonders en unieks kwijtraken. We hebben een aanbod van Burning Man Amerika gehad, om een idee te geven op welk niveau we nu spelen."

Tegenslag

Stoppen doet Symphony of Fire sowieso niet. Dat zou ook zonde zijn, zegt De Man. ,,Net nu we aan het doorbreken zijn. Maar het is wel een tegenslag. Met een verhuizing verliezen we twee maanden waarin we aan de instrumenten kunnen werken."

Ze zitten niet in over een nieuwe locatie. ,,We hebben al twee aanbiedingen vanuit Zwolle. Dat zal Deventer leuk vinden, als we naar uitgerekend Zwolle zouden gaan", lacht Dobberstein. Een reactie hebben ze nog niet gegeven, ze willen niet weg uit Deventer. Maar erg druk maakt hij zich niet. ,,Het is als een steentje in mijn schoen. Het is irritant, maar we gaan niet stoppen."

Volledig scherm
Rappen op ontploffingen © Yoni Pasman

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer