Volledig scherm
Eén van de windmolens van Pure Energie, die staat langs de snelweg A1 bij Deventer © Eric Brinkhorst

Readthuys legt windmolens A1 bij Deventer stil bij meer dan tien uur slagschaduw

DEVENTER - Exploitant Raedthuys legt de windmolens langs de A1 bij Deventer desnoods stil, als de buren meer dan tien uur per jaar last hebben van slagschaduw.

Readthuys en de Deventer Energie Coöperatie (DEC) komen met deze regeling na klachten van bedrijven op Hanzepark en Kloosterlanden. Twintig bedrijven gaven eerder aan dat ze last hebben van de slagschaduw van de windmolens.

Raedthuys Pure Energie en DEC zeggen zich als 'een goede buur' te willen gedragen en bieden daarom een speciale stilstandsregeling aan; met de regel dat er niet meer dan tien uur slagschaduw per jaar op de gevel is.

Voor woningen geldt een wettelijke grens voor slagschaduwbelasting door windmolens op de gevel van maximaal 6 uur per jaar. Voor bedrijven op een bedrijventerrein gelden die regels niet. Voor bedrijven is er geen wettelijke verplichting voor het treffen van maatregelen ten aanzien van slagschaduw. Raedthuys Pure Energie laat in de besturingscomputers van de windmolens een stilstandsvoorziening instellen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer