Rechercheur over incident in Deventer: ‘Dit is mogelijk illegaal vuurwerk geweest. Met de kracht van een granaat.’

VIDEOPyrotechnisch materiaal, noemt de agent van de forensische recherche  het spul dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de voordeur heeft vernield van een huis aan het Fonteinkruid in Deventer. ,,Ik gebruik het woord vuurwerk liever niet in dit verband. Dat klinkt me veel te onschuldig. De kracht van dit materiaal is te vergelijken met die van een granaat’’, zegt de onderzoeker die niet met zijn naam in de krant wil. 

De brievenbus van de voordeur van het huis is vernield. 

Aangedaan

De opsporingsmedewerker van de politie heeft op deze vroege zaterdagochtend zojuist met de bewoners van het pand gesproken. Op dit moment  hebben zij geen behoefte om de media te woord te staan. Ze zijn nog te zeer aangedaan over wat hen de voorbije nacht is overkomen, zegt de rechercheur. 

Niet onschuldig

,,Ze hebben me gezegd dat ze geen idee hebben wie hier achter zit’’, voegt hij eraan toe.  Voor de voordeur liggen nog de glasscherven. Provisorisch is de brievenbus dichtgeplakt. De rechercheur pakt zijn camera om  een en ander vast te leggen. Als hij zijn sporenonderzoek gedaan heeft, kan de boel opgeruimd worden.  De agent vraagt zich af waar de klep van de brievenbus ligt.  ,,Het kan best zijn dat die brievenbus een stuk verderop ligt’’, wijst hij naar de parkeerplek tegenover de rijtjeswoningen. ,,Dit soort explosies heeft een enorme kracht. Het is geen rotje geweest of zo. Zo onschuldig was het niet. Het is ontzettend triest dat zoiets gebeurt.’’

Melding schietpartij

Meerdere politie-agenten rukten vannacht  met kogelwerende vesten rond 2.30 uur uit na een melding van een schietpartij aan het Fonteinkruid in de wijk Colmschate in Deventer. Ter plaatse bleek geen sprake van een schietincident, maar was de voordeur van een woning vernield, vermoedelijk dus met zwaar vuurwerk. Buurtbewoners schakelden de politie in nadat ze een harde knal hadden gehoord. 

Volledig scherm
De voordeur van de woning raakte beschadigd, net als de brievenbus. De politie vermoedt dat er mogelijk zwaar vuurwerk door de brievenbus is gedaan. © News United/Rens Hulman
  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer