Volledig scherm
Een archieffoto van een vliegende V1. © Judah Bolink

Restanten van V1 gevonden bij werkzaamheden aan snelweg A1 in Deventer

Bij de werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg A1 in de gemeente Deventer zijn onderdelen van een V1 gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) gaat een plan maken om de delen van de vliegende bom te ruimen. 

De delen van het vernietigingswapen uit de Tweede Wereldoorlog werden gevonden door aannemer Heijmans, op grond van de gemeente Deventer, vlakbij Wilp. Na de vondst van de V1 is het werk stilgelegd en de betreffende plek afgezet. De omvang van het gevonden object wordt nu geschat op zo’n 15 bij 15 meter. Uit onderzoek blijkt dat het op 1,5 a 2 meter diepte ligt. 

Risico

Zoals de restanten er nu liggen, is er volgens de gemeente geen risico voor de omgeving. Voor de werkzaamheden aan de A1 moeten ze wel worden verwijderd. De verwijdering door de EOD staat gepland voor het voorjaar van 2020. De werkzaamheden voor de verbreding van de A1 gaan wel gewoon door. Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van bodemverontreiniging door springstof of brandstof. 

Februari

Heijmans gaat in samenwerking met de EOD onderzoeken wat er precies in de grond ligt. Vervolgens worden maatregelen genomen om de bomrestanten veilig te kunnen verwijderen. De gemeenten Deventer en Voorst organiseren in februari informatie-bijeenkomsten om de omwonenden over de ruiming te informeren. 

Vorig jaar werd in Zutphen ook een V1 geruimd. De bom kwam daar totaal aan gruzelementen omhoog

Volledig scherm
Een dwarsdoorsnede van een V1. © EODD

Vergeltungswaffe 1

De V1, voluit Vergeltungswaffe 1, was een soort onbemand vliegtuigje met meer dan achthonderd kilo springstof aan boord. De vliegende bommen waren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het antwoord van de Duitsers op de bombardementen op Duitse steden en gerichte op de geallieerde troepen. Ook Engeland zelf werd bestookt vanuit Nederland. 

In het gebied tussen Deventer, Zutphen en Lochem stonden meerdere zogeheten Abschussrampe, lanceerlocaties van de V1. De vliegtuigbommen werden onder meer afgevuurd vanuit Lettele, Schoonheeten, Harfsen, Joppe en Eefde.  Flink wat V1's bereikten bij lange na het doel niet. Niet met zekerheid te zeggen is waar de in Deventer aangetroffen V1 indertijd is afgevuurd.

In deze regio werd in 2017 bij de IJsselbrug in Zutphen een V1 gevonden. Het bijzondere daaraan was dat de V1 grotendeels nog intact was.

 1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
  PREMIUM
  Poll

  Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

  Kerstbomen kopen in november worden langzaam steeds gewoner, maar dit en komend weekend zijn toch nog steeds de momenten waarop de verkoop piekt. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer