Een archieffoto van een vliegende V1.
Volledig scherm
Een archieffoto van een vliegende V1. © Judah Bolink

Restanten van V1 gevonden bij werkzaamheden aan snelweg A1 in Deventer

Bij de werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg A1 in de gemeente Deventer zijn onderdelen van een V1 gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) gaat een plan maken om de delen van de vliegende bom te ruimen. 

De delen van het vernietigingswapen uit de Tweede Wereldoorlog werden gevonden door aannemer Heijmans, op grond van de gemeente Deventer, vlakbij Wilp. Na de vondst van de V1 is het werk stilgelegd en de betreffende plek afgezet. De omvang van het gevonden object wordt nu geschat op zo’n 15 bij 15 meter. Uit onderzoek blijkt dat het op 1,5 a 2 meter diepte ligt. 

Risico

Zoals de restanten er nu liggen, is er volgens de gemeente geen risico voor de omgeving. Voor de werkzaamheden aan de A1 moeten ze wel worden verwijderd. De verwijdering door de EOD staat gepland voor het voorjaar van 2020. De werkzaamheden voor de verbreding van de A1 gaan wel gewoon door. Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van bodemverontreiniging door springstof of brandstof. 

Februari

Heijmans gaat in samenwerking met de EOD onderzoeken wat er precies in de grond ligt. Vervolgens worden maatregelen genomen om de bomrestanten veilig te kunnen verwijderen. De gemeenten Deventer en Voorst organiseren in februari informatie-bijeenkomsten om de omwonenden over de ruiming te informeren. 

Vorig jaar werd in Zutphen ook een V1 geruimd. De bom kwam daar totaal aan gruzelementen omhoog

Een dwarsdoorsnede van een V1.
Volledig scherm
Een dwarsdoorsnede van een V1. © EODD

Vergeltungswaffe 1

De V1, voluit Vergeltungswaffe 1, was een soort onbemand vliegtuigje met meer dan achthonderd kilo springstof aan boord. De vliegende bommen waren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het antwoord van de Duitsers op de bombardementen op Duitse steden en gerichte op de geallieerde troepen. Ook Engeland zelf werd bestookt vanuit Nederland. 

In het gebied tussen Deventer, Zutphen en Lochem stonden meerdere zogeheten Abschussrampe, lanceerlocaties van de V1. De vliegtuigbommen werden onder meer afgevuurd vanuit Lettele, Schoonheeten, Harfsen, Joppe en Eefde.  Flink wat V1's bereikten bij lange na het doel niet. Niet met zekerheid te zeggen is waar de in Deventer aangetroffen V1 indertijd is afgevuurd.

In deze regio werd in 2017 bij de IJsselbrug in Zutphen een V1 gevonden. Het bijzondere daaraan was dat de V1 grotendeels nog intact was.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer