Volledig scherm
Rietdekker aan het werk. © Marcel Otterspeer

Rietdekkers aan de slag op Overijsselse IJsselhoeven

De Stichting IJsselhoeven heeft tien eigenaren van IJsselhoeven met subsidie op weg geholpen bij het herstellen of vernieuwen van hun rieten dak. 

IJsselhoeve haalde de subsidie binnen bij de provincie Overijssel, Gelderland gaf niet thuis. Videoclub Welsum maakt een documentaire van de werkzaamheden bij een van de boerderijen.

IJsselhoeven selecteerde tien boerderijen uit de aanmeldingen die binnenkwamen. Eigenaren konden enkele duizenden euro’s subsidie krijgen om hun rieten daken, of bijzondere onderdelen daarvan, te herstellen. De tien boerderijen staan op Overijssels grondgebied, omdat alleen Overijssel wilde meedoen aan het project.

Bij een deel van de boerderijen zit de klus er al op, andere boerderijen volgen de komende maanden. De documentaire van de videoclub Welsum moet het bijzondere en oude ambacht van rietdekker vastleggen. Bij het project zocht IJsselhoeven vooral naar ambachtelijke uitvoering, streekeigen details en bijzonder vakmanschap. De voorkeur ging uit naar ambachtelijke constructies die dreigen te verdwijnen.

De Stichting IJsselhoeven streeft in het hele stroomgebied van de IJssel naar behoud van de vaak monumentale boerderijen in het gebied. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer