Volledig scherm
A1 bij Bathmen. © Tom van Dijke

Rijkswaterstaat moet meer doen
tegen geluid A1 bij Bathmen

Martijn Ubels

Bathmen

Rijkswaterstaat moet mogelijk toch geluidschermen plaatsen bij Bathmen met de verbreding van de A1. Uit hernieuwde berekeningen blijkt dat er meer verkeer en - dus meer geluidsoverlast - op de snelweg bij het dorp is te verwachten dan Rijkswaterstaat aanvankelijk had gedacht.

Op basis van die nieuwe verkeersprognoses volstaat alleen geluidsverlagend asfalt niet meer en zijn extra maatregelen wettelijk verplicht, te betalen door Rijkswaterstaat. Dat staat in een (summiere) passage in een schrijven van Gedeputeerde Staten van Overijssel over de A1.

Verplichte maatregelen zijn doorgaans het plaatsen van schermen. Volgens Rijkswaterstaat is nog niet duidelijk of dat bij Bathmen daadwerkelijk het geval is.

Gemeente Deventer en provincie Overijssel trokken zelf al 2,4 miljoen uit voor een geluidswal bij Bathmen, alhoewel de exacte invulling nog niet duidelijk is. Gemeente en provincie kwamen met die aanvullende maatregelen tegemoet aan zorgen vanuit het dorp, aangevoerd door Belangen Vereniging Bathmen (BVB). De nieuwe berekeningen maken dat een ‘deel’ van die aanvullende maatregelen nu wettelijk verplicht zijn en daarmee te betalen door Rijkswaterstaat, schrijft de provincie.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer