Volledig scherm
PREMIUM
Minister Ella Vogelaar ontving tijdens een bezoek aan de Deventer Rivierenwijk een flesje Deventer tripelbier. © ab hakeboom

Rivierenwijk in Deventer voor altijd een Vogelaarwijk: ‘Ze heeft er het maximale uitgehaald’

Het verdrietige nieuws dat voormalig PvdA-minister Ella Vogelaar (69) is overleden heeft ook de Rivierenwijk in Deventer bereikt. Deze woonbuurt, die door Vogelaar op een lijst van veertig probleemwijken in Nederland werd gezet, was de eerste waarvoor ze de handen op elkaar kreeg voor een ingrijpende wijkaanpak. ,,Ze was een fijn mens.”

De Rivierenwijk in Deventer, zo vaak verguisd. Wie vanaf de drukbereden Amstellaan de buurt in kijkt, ziet weinig terug uit de tijd waarin de buurt synoniem stond voor problemen, verval, criminaliteit en stigmatisering. Splinternieuwe woonhuizen en appartementengebouwen sieren het straatbeeld. De rondingen van kindcentrum Rivierenwijk, met zijn hagelwitte muren en biezen van hout, springen in het oog.

  1. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

    Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

    Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer