De Sint in 2017 in de Lange Bisschopstraat in Deventer.
Volledig scherm
De Sint in 2017 in de Lange Bisschopstraat in Deventer. © FOTO HISSINK

Roetveegpiet van de baan, maar ‘compromispiet’ stopt Deventer protest niet

Ook na het nieuws dat roetveegpiet in Deventer van de baan is, kondigen voorstanders van zwarte piet aan dat de actie op het Grote Kerkhof nog altijd doorgaat. Ook het Sint en Pietengilde, dat de actie steunt, laat het er niet bij zitten. Ze balen van de geheimzinnigheid. ,,Uiteindelijk gaat het ze er om verandering door te drukken.” 

De organisatie van de actiegroep Zonder Zwarte Piet Geen Sinterklaas in Deventer schat vooralsnog de opkomst op het Grote Kerkhof op tussen de honderd en tweehonderd mensen. ,,Maar het is vooralsnog erg moeilijk in te schatten; het kunnen er ook zomaar veel meer zijn”, zegt Richard van der Stelt, die betrokken is bij de organisatie. De actie komt voort uit de Facebook-groep Zonder Zwarte Piet Geen Sinterklaas in Deventer , waar meerdere mensen achter zitten. 

Feestje

 Van der Stelt: ,,Bovenal willen we het netjes houden en er een zwartepietenfeestje van maken. Het is en blijft een kinderfeest.” In de Facebook-groep worden ook routeplanners gedeeld voor mensen van buiten Deventer die willen komen protesteren. De initiatiefnemers roepen op zoveel mogelijk als zwarte piet te komen. 

Vier mensen gaan bovendien inspreken bij de raadsvergadering. Onder hen ook een vertegenwoordiger van het Sint en Pietengilde, zegt Marc Giling van die landelijke club, die voor behoud van zwarte piet pleit. Het Sint en Pietengilde oppert ook de gedachte om een eigen intocht te organiseren: maar dan met traditionele zwarte pieten. ,,Zoals de inwoners van Deventer willen.”

Pietenakkoord

De gemeente Deventer bracht vrijdag naar buiten dat er een pietenakkoord is tussen het college van B en W en de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie, dat al heel lang de Sinterklaasintocht organiseert in Deventer. Nadat het college van B en W eerst dreigde de subsidie in te trekken, als niet minimaal een derde van de pieten roetveegpieten zou hebben, zijn de twee partijen het nu eens over de verandering. 

De gemeente en de organisatie zwijgen over hoe piet er dan wel uitziet, volgens burgemeester König (D66) op verzoek van de Sinterklaascommissie, die dat een verrassing wil houden. De Sinterklaascommissie is onbereikbaar voor commentaar. 

Burgers

Volgens Giling heeft de gemeente de commissie in het stof laten happen. ,,Uiteindelijk gaat het de gemeente er om een verandering door te drukken.” Hij noemt de burgemeester zeer eenzijdig geïnformeerd. ,Een feest zonder zwarte pieten is helemaal geen feest voor iedereen. De burgers van Deventer willen geen compromispiet.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer