Volledig scherm
Franks Vissers van de Deventer Bookshop toont zijn opmerkelijke etalage. "Ik ga twee mensen verrassen. Met iets uit mijn eigen winkel, ja. En nog iets erbij." foto Tom van Dijke

Romantiek en erotiek hand in hand bij Valentijn

DEVENTER - Pikante lingerie als exclusief cadeautje op Valentijnsdag. Met de verleidelijke Dominique van Hulst (26), beter bekend als zangeres Do, levensgroot in de etalage, is Hunkemöller er helemaal klaar voor. " Laat de mannen maar komen", zegt Monique Euren enthousiast. "Ik ben heel benieuwd."

Volgens de bedrijfsleidster worden de luxueuze setjes 'heftig gekocht'. "Maar wel vaak op het allerlaatste moment." Zelf doet ze misschien 'last-minute' nog iets origineels. Stagiair Danja Schutte gaat op Valentijnsdag met haar vriend naar de sauna. "Er was een valentijnsaanbieding."

Anonimiteit bij dit soort presentjes is een probleem. Op de gok een bh-tje uitzoeken is immers onhandig. Dat geldt ook voor intieme cadeautjes die bij de Deventer Book-shop worden gekocht, al dan niet om het ingedutte liefdesleven een nieuwe impuls te geven. " Maar het valt me op dat ook veel dames wat voor de heren komen kopen", zegt Frank Vissers van de erotiekwinkel, die al bijna 40 jaar op de Nieuwe Markt is te vinden. Luxueuze seksspeeltjes en bondage zijn favoriet. " Maar ook erotische massage-olie loopt goed. En - heel opvallend - cockringen. Het lijkt wel of álle mannen hier er een dragen."

In de etalage van zijn winkel hangen grote gekleurde harten. Vissers is helemaal in valentijnsstemming. "Ik ga twee mensen verrassen. Met iets uit mijn eigen winkel, ja. En nog iets erbij."

Een mooie rode roos bijvoorbeeld. Want aan tradities geen gebrek op 14 februari. Al eeuwenlang bejubeld om haar schoonheid is de soort nog steeds razend populair. Ook een stukprijs van 3,50 euro, of vandaag zelfs 4 euro - rozen zijn schaars dezer dagen - lijkt weinig mensen van een aankoop te weerhouden. Mascha Schutrups heeft er bij Bloom Style in de Korte B. al heel wat verkocht, vooral aan buitenlandse mensen, die deze dag vermoedelijk meer waarderen dan de autochtone Nederlanders. "Zelf doe ik niet aan Valentijnsdag. Vier euro voor een roos vind ik ook een beetje belachelijk. Alles wat rood is, is drie keer zo duur." Ze heeft trouwens geen stille liefde, evenmin collega Tamara Penders. "Ik ga lekker met mijn vriend uit eten."

Lidy Lentelink van de banketbakkerij iets verderop stuurt geen kaartje, maar hoopt zelf op een postzak vol. "Ik heb geen liefde op het oog", zegt ze lachend. De hartjesdozen met bonbons vinden gretig aftrek. "Het is een leuke bijhandel", weet Lentelink. " Meestal kopen mensen het op de dag zelf. Ze denken er niet lang van te voren over na." Wie goede sier wil maken koopt het hartendieftaartje, eventueel met eigen tekst.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer