Roto Smeets Deventer maakt geen doorstart: medewerkers van drukkerij staan op straat
videoRoto Smeets maakt geen doorstart. Er is geen overnamekandidaat gevonden voor de grote diepdrukkerij aan de Hunneperkade in Deventer. De bijna vierhonderd medewerkers moeten op zoek naar een andere baan. De curator is vanmiddag op het bedrijf in Deventer aanwezig om dat te vertellen aan de medewerkers. Dat blijkt uit meerdere berichten op Facebook en uit een mailuitnodiging die de medewerkers aan het begin van deze middag ontvangen hebben.
Delen per e-mail
Inmiddels komen verdrietige en verslagen medewerkers de poorten van het bedrijf uit. Die bevestigen dat ze geen baan meer hebben. Seçkin Erdem heeft 34 jaar bij Roto gewerkt. ,,Het wordt moeilijk om iets anders te vinden", vreest hij. De drukkers en andere medewerkers leefden al een paar weken tussen hoop en vrees: halverwege vorige maand werd faillissement uitgesproken. Sindsdien bleef het angstvallig stil: de curator probeerde naarstig een doorstart mogelijk te maken en was in gesprek met verschillende overnamekandidaten. De medewerkers gingen door met hun werkzaamheden zonder dat ze salaris ontvingen.
Eerder werd al bekend dat de drukkerij in Weert eind deze maand moet sluiten. De drukkerij in Doetinchem maakt wel een doorstart. Er werd al langer gevreesd voor de vestiging in Deventer. Hier worden de grote publieksbladen gedrukt, zoals de VI, Donald Duck en Libelle. De diepdrukmachine maakt grote oplages mogelijk, maar is tegelijkertijd duur in vervangingskosten en de oplages dalen. Een leek ziet het verschil in druk niet. De kosten voor andere drukmethodes zijn echter lager als de oplages minder hoog zijn.
Donald Duck
Donald Duck rolt sinds 1952 van de pers. De Margriet al vanaf 1938. Iedereen in de stad kent wel iemand die bij Roto werkt. Het bedrijf kwam in 1931 vanuit Leiden naar Deventer. Toen nog als N.V. Nederlandsche Diepdruk Inrichting. De eigenaar was op zoek naar een gemeente die een groot industrieel bedrijf wilde huisvesten. Deventer was er blij mee. Er kon gebouwd worden voordat de vergunningen rond waren.
De drukkershuisjes verdwenen in de jaren tachtig, toen het bedrijf meer ruimte nodig had. Oude eigenaar VNU verkocht het bedrijf in 1993, waarna het in 1997 Roto Smeets Deventer ging heten. Het Deventer bedrijf had het verschillend keren moeilijk in de verschillende decennia, maar leek in 2017 eindelijk er een beetje bovenop te zijn. Toen werden bedrijfsactiviteiten vanuit de gesloten vestiging in Etten-Leur over naar Deventer.
Clustering
Het betekende een toename van het productievolume en een uitbreiding van de werkgelegenheid met (ruim) tien voltijdbanen. Door de verregaande clustering verwachtte het bedrijf een steviger fundament te leggen. Een nieuwe pers moest voor toename in productievolume zorgen van 130 kiloton naar 143 kiloton per jaar. En de nieuwe pers kon ook beter flyers en reclamemateriaal aan, waar de andere persen vooral voor de tijdschriften zijn. In 2017 kwam het bedrijf in handen van Circle Media, dat het hoofdkantoor in Amstelveen heeft.
Maar de digitalisering slaat harder toe dan welke drukker dan ook kon vermoeden. Het aantal gedrukte exemplaren van tijdschriften holt achteruit. Waar de Veronica-gids in 1990 nog heel ruim boven het miljoen exemplaren bij mensen bezorgde, is dat in 2017 nog ruim 258.000. De mensen lezen via tablet of computer. En danken het papier af. De drukkers zijn de dupe van een proces dat niet te stoppen is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schoolklasje vol senioren maakt al 25 jaar bedrijfsexcursies: ‘Handgranaten tussen de aardappels, heel bijzonder’
Het begon 25 jaar geleden als een nieuwsgierig kijkje in elkaars ‘technische keuken’. Ab Braakman uit Laren en zeven bekenden van hem vormden in februari 1996 de Hoezo Technische Blikverruiming Club (HTBC). Het clubje ging op excursie naar de werkgevers van elk clublid. Om te leren hoe een bedrijf technisch functioneert en daar fotoseries van te maken. -
PREMIUM
Jacqueline Kunst van schouwburgfoyer Orpheus terug naar zorg aan ziekbed: ‘Dat zustertje van vier jaar werd weer wakker’
De cultuursector beleeft donkere tijden. Muzikanten, artiesten, theaters, popzalen en musea verkeren in crisis vanwege corona. Wat doet dat met de mensen die de kost verdienen in die branche? Kiezen ze rigoureus voor een carrièremove? Of houden ze vol, hopend op betere tijden? Ze vertellen hun verhaal. Vandaag: Jacqueline Kunst uit Apeldoorn, die haar baan in theater Orpheus opgaf en terugkeerde in de zorg. -
PREMIUM
Broedgebied Sallandse Heuvelrug voor tweede jaar op rij weken eerder afgesloten: ‘Gevolg van het klimaat’
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben het broedgebied in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug afgesloten. Normaal gesproken zou het Sallandse natuurgebied op 15 maart dicht gaan voor bezoekers, maar vanwege het vroege begin van het broedseizoen heeft de natuur eerder rust nodig, stellen de organisaties. Het is het tweede jaar op rij dat het gebied eerder op slot gaat. -
PREMIUMvideo
Inval in Deventer: geld en campers bleken legaal en zijn weer terug bij eigenaren
De tonnen aan cash geld en twee campers die een jaar geleden in beslag zijn genomen bij vier invallen in Deventer, zijn allemaal weer terug bij de rechtmatige eigenaren. Dat zegt de advocaat van de acht verdachten. Justitie bevestigt dat. -
PREMIUMvideo
Onderzoek jaar na inval woonwagenkamp Deventer is klaar, besluit over rechtszaak volgt nog
Vandaag precies een jaar geleden viel de politie met groot machtsvertoon twee woonwagens, een huis en een bedrijfspand in Deventer binnen en werden acht verdachten gearresteerd. Het onderzoek naar witwassen van tonnen aan contant geld en verboden wapenbezit is inmiddels afgerond, maar de officier van justitie moet nog beslissen of en wie er vervolgd worden in deze zaak.
-
PREMIUMVIDEO
Deventer kapitein (76) gaat met tijd mee en vaart met elektrische pont op IJssel
Vergelijk het met een man die eindelijk z'n nieuwe auto op de oprit kan verwelkomen. Met dát gevoel neemt Geert Scheers, de karakteristieke baas van het Deventer pontje, vrijdagmiddag zijn nieuwe heen-en-weer in gebruik. Het is ook wel een beetje de Ferrari onder de pontjes: fonkelnieuw, strak én duurzaam. ,,Een volledig geëlektrificeerde pont, dat is zeker nog een reden een paar jaartjes door te gaan", aldus het 76-jarige Deventer IJsselicoon. -
Nieuws gemist? Groot verdriet in Staphorst en Lelystad Airport blijft verlaten. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
KAART | Corona wint weinig terrein in grote steden Oost-Nederland, Zwartewaterland blijft worstelen
In de veiligheidsregio's IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Flevoland zijn tussen gisterochtend en vanochtend 376 positieve testen geteld, vrijwel hetzelfde aantal als een etmaal eerder. Twee gemeenten in de regio kleuren rood op de coronakaart.
In samenwerking met indebuurt Deventer