Volledig scherm
PREMIUM
Roy overleefde het ‘Schegdrama’, zijn vrouw Betty kwam om bij het busongeluk. © FOTO HISSINK

Roy uit Deventer overleefde het ‘Schegdrama’ en legt 23 jaar later de puzzelstukjes van het busongeluk op hun plek

interviewElk jaar op 12 februari komen ze bij elkaar. Vandaag voor de 23e keer. Verenigd in een vreselijk ongeval dat de rest van hun leven zou tekenen. Maar de exacte gebeurtenissen zijn niet vaak nog onderwerp van gesprek. Totdat Roy Gereke aan zijn autobiografie begon en een hoofdstuk wil wijden aan de zwarte dag waarop zijn vrouw om het leven komt. Nu vallen puzzelstukjes over het drama waarbij de bus vol Scheg-medewerkers en hun familieleden van de bergweg stortte in Winterberg langzaam in elkaar. En heeft hij meer informatie over het Schegongeval dan over de rest van zijn leven bij elkaar.

Opgekrabbeld na een moeilijke jeugd  vond Roy Gereke in Betty de liefde van zijn leven en de houvast die hij tot dan toe ontbeerde. Kreeg met haar twee zoons. Het leven leek hem eindelijk toe te lachen. Totdat in 'het Scheg-drama', nu 23 jaar geleden, zich het leven van de zwartste kant liet zien. Betty kwam met zes anderen om het leven toen de Scheg-bus van de berg afstortte bij Winterberg, Duitsland. 

Volledig scherm
Woensdagmiddag 14 februari 1996 is een aantal gewonden met ambulances en taxis opgehaald in Winterberg, om naar ons land te worden overgebracht. De slachtoffers van het busongeval werden in Utrecht opgevangen. © ANP

Roy is op zoek naar alle informatie die er te vinden is over de inktzwarte dag. Interviewde inmiddels het crisishoofd van de politie, mensen van de Scheg, toenmalig burgemeester Van Lidth de Jeude. ,,Er is een anonieme getuigenis bij mij in de brievenbus gegooid, van hoe de herdenking was. Mensen blijken nog heel veel te weten. Blijkbaar is nu de tijd. Voor mij is het een deel van het proces om mijn leven te beschrijven. Ik heb het Schegdrama een plekje kunnen geven.” Tegelijkertijd zal hij altijd met de gevolgen moeten blijven leven: het is een wonder dat de 66-jarige er nog is en eigenlijk had hij zijn leven in een rolstoel moeten slijten. 

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

 • Ja, meteen!! (44%)
 • Nee, lekker laten staan!! (22%)
 • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
3653 stemmen