Volledig scherm
PREMIUM
Reigersbek in de berm langs de N348 tussen Zutphen en Eefde © Sander Grootendorst

Roze bloempjes floreren in Zutphen en Deventer dankzij de droogte

Het Witte Lint bestaat niet meer, leve het roze. Kleine plantjes met kleurige bloemen vrolijken de berm langs de provinciale weg bij Zutphen op. En ze staan op nog veel meer plekken, op bedrijventerreinen, in tuinen en parken. Met dank aan de droogte.

Een Facebook-post uit de Deventer wijk Borgele begin deze week: ‘Waar het gras verleden jaar door de zon is weggebrand of verdroogd staan nu heel veel van deze plantjes. Plantsoenen hebben een roze gloed.’ Er is een foto bij, waarop de roze bloempjes en de ronde, ingesneden blaadjes van de ooievaarsbek te herkennen zijn. Ze vormen een heel plakkaat. Een rondje Deventer en Zutphen leert dat de ooievaarsbek een topjaar beleeft.
Op diverse plekken groeit bovendien massaal de reigersbek, uit dezelfde familie, maar met meerdelige blaadjes. Beide genoemd naar de vorm van de vruchten, die op een lange vogelsnavel lijken. Maar zover is het nog niet, eerst bloeien, en hoe!

  1. Ilse uit Deventer: ‘Ik was drukker met onkruid tussen tegels dan met een paar vierkante meter groen’
    PREMIUM

    Ilse uit Deventer: ‘Ik was drukker met onkruid tussen tegels dan met een paar vierkante meter groen’

    Tegel eruit, plant erin.Of: elke tegel telt. Het zijn steeds vaker gehoorde kreten in de strijd tegen verstenende steden. Landelijk is Stichting Steenbreek voortrekker in deze ontwikkeling. In Deventer probeert Groei & Bloei bewoners van nieuwbouwwijk Steenbrugge enthousiast te maken voor een groene voor- en achtertuin en heeft GroenLinks dit weekeinde voor de vijfde keer ‘de meest vertegelde tuin’ van Iris Slootheer in Borgele een stukje groener gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen