Vier kunstenaars hebben hun atelier aan de Van Hetenstraat in Deventer, maar de kans is groot dat ze binnenkort moeten verkassen: vlnr Marijke Eijsink, Ton Kruse, Fikret Devedzic en Gorsia Kalisciak.
Volledig scherm
PREMIUM
Vier kunstenaars hebben hun atelier aan de Van Hetenstraat in Deventer, maar de kans is groot dat ze binnenkort moeten verkassen: vlnr Marijke Eijsink, Ton Kruse, Fikret Devedzic en Gorsia Kalisciak. © Ronald Hissink

Ruim twintig Deventer kunstenaars vrezen dakloos bestaan: ‘We zijn niet serieus genomen’

Tientallen Deventer kunstenaars zijn bang straks geen dak meer boven hun hoofd te hebben. Na tien jaar moeten de creatievelingen waarschijnlijk vertrekken uit hun ateliers aan de Van Hetenstraat. De voormalige Senzora-fabriek - ook een geliefde werkplek - gaat tegen de grond. Is het zo ernstig gesteld met het atelierbeleid in de stad?

5 reacties

 • Maarten Roetert

  1 jaar geleden
  In deze barre tijden kun je je ook afvragen waar de prioriteit ligt: als je geen muren om je heen hebt kun je er moeilijk kunst aan hangen...
 • Jos Harmelink

  1 jaar geleden
  Als je niet kunt bestaan van je kunst/muziek/ welk bedrijf dan ook...en je doet het toch, dan is het je hobby. Ik betaal al jaren honderden euro's in de maand voor mijn oefenuimte voor mijn band en ga straks wrs hetzelfde doen voor mijn camper bouw bedrijfje. Of moet de gemeente dit dan ook allemaal maar betalen?
 • Stefan Ramon

  1 jaar geleden
  dubbel: ik gun deze mensen hun ruimte. maar waarom zou een kunstenaar recht hebben op gratis/goedkope ruimte en anderen niet? wat maakt ze zo speciaal? Ben het met J Boswijk eens: of je kunt ervan leven en betaalt dus gewoon mee voor een plek of anders, net als in het ' normale' leven is je onderneming niet levensvatbaar. Misschien wat egoïstisch gedacht maar ik heb niet het dan idee iets te missen... Fijn dat ze 10 jaar (bijna)gratis hebben mogen werken toch!
 • Joost Boswijk

  1 jaar geleden
  Als dit beroepsmatige kunstenaars zijn, zijn er twee mogelijkheden, ze kunnen bestaan van hun inkomsten of niet. Als dat niet het geval is, is het jammer, maar dan moet je wat anders gaan doen. Als de gemeente het van belang vindt dat kunstenaars behoorlijk kunnen werken, zou die daarvoor geschikte ruimtes moeten gaan verhuren tegen een redelijk tarief en niet als antikraak of zo. Dat is een keuze die raad en B&W moeten maken.
 • A de Fries

  1 jaar geleden
  Ze hebben 10 jaar bijna gratis veel vierkante meters mogen bezetten, maar 'worden niet serieus genomen'. Ok. Als je écht serieus genomen wilt worden ga je maar commerciële prijzen betalen voor je werkruimte. Kun je prima betalen als je serieuze kunst maakt, die goed verkoopt. Maak je dat niet, wat is dan je bestaansrecht?