Volledig scherm
© Thinkstock

Salarisverhoging? Denk na voordat je deze accepteert

REGIO - Het gelijktrekken van inkomensverschillen door een ingewikkeld stelsel van toeslagen en heffingskortingen pakt totaal verkeerd uit voor miljoenen huishoudens met inkomens net onder die van Jan Modaal.


Onderzoek door studenten Economie en Recht van Saxion Hogeschool toont aan dat voor inkomens tussen 21.000 en 31.000 euro bruto een verhoging van 1.000 euro kan leiden tot 1.000 euro netto minder. Dat komt doordat toeslagen ineens vervallen, kortingen omlaagduikelen en de belastingdruk stijgt, waardoor er netto van de extra inkomsten niets overblijft.

Voor acht verschillende modelgezinnen hebben Kevin Dobbe (24) en Martijn Weusthof (25) per 1.000 euro verschil op een rij gezet wat de effecten zijn van onder meer inkomstenbelasting, huurtoeslag, zorgtoeslag, algemene heffingskorting en arbeidskorting op het netto inkomen. Nooit eerder zijn inkomensplaatjes zo minutieus tegen het licht gehouden.

Erger
„De uitkomsten zijn schokkend. Het is veel erger dan we al dachten”, zegt ex-hoofdinspecteur van belastingen en voormalig hoofd van de FIOD, drs. Henk Hoeve in Schalkhaar, begeleider van de studenten. „Je kunt er in dit land met minder dan een middeninkomen 11.000 euro op vooruitgaan en daar maar 500 euro netto van overhouden. Een belastingdruk van meer dan 95 procent, dat gaat nergens over.”

Wat betekent dit voor u?
Dat kunt u hier opzoeken.

​De studenten schreven zelf een aantal conclusies en aanbevelingen.

De harde grens in de huurtoeslagen werkt funest. € 1 loonsverhoging kan leiden tot € 1.300 minder besteedbaar inkomen. De Zorgverzekeringswet (ZVW) premie voor zelfstandigen met een laag inkomen is veel te hoog. De 14% aftrek voor zelfstandigen werkt bij de hoge inkomens veel t e hard door ten opzichte van vergelijkbare inkomens. Voor de ZVW voor zelfstandigen een franchise invoeren van € 20.000 en gelijktijdig een aftopping van de 14% aftrek bij bijvoorbeeld € 50. 000 zal al een stap in de goede richting zijn. De algemene heffingskorting loopt veel te snel naar beneden. Daling begint nu al bij € 20.000 . Dit zal pas bij € 40.000 moeten beginnen. Er is totaal niet nagedacht over de combinatie van afbouw heffingskortingen, huurtoeslag en zorgtoeslag en verhoging van belastingen in de categorie € 20.000 tot € 32. 000. Als we ook nog bedenken dat diverse inkomensafhankelijke regelingen hierin niet verwerkt zijn, zoals: kwijtscheldingen, kinderopvangtoeslag, bijdrage Wet langdurige Zorg, eigen bijdrage WMO, dan is het duidelijk dat in extreme gevallen de verschillen nog veel groter zijn. Een versimpeling van regelingen is dringend gewenst. Iedereen bedenkt kennelijk maar een inkomen safhankelijke regeling die uiteraard goed bedoeld zijn, maar in zijn totaliteit funest uitpakken ..

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer