Het Sint Jozef in 2017, toen de woongroepen werden gebouwd achter het voormalig ziekenhuis in Deventer.
Volledig scherm
Het Sint Jozef in 2017, toen de woongroepen werden gebouwd achter het voormalig ziekenhuis in Deventer. © Ronald Hissink

Sallandse verpleeghuizen richten corona-afdelingen in als overloop voor het Deventer Ziekenhuis

Op verschillende plekken in Deventer wordt  het aantal verpleeghuisbedden uitgebreid om coronapatiënten op te vangen. Woonzorglocatie Sint Jozef  in Deventer opent een speciale corona-afdeling met acht bedden. ,,Het gaat om patiënten die nog wel intensieve zorg nodig hebben maar die niet meer in het ziekenhuis hoeven te verblijven’’, vertelt Carinova-directeur Nelleke van der Weerd. Ook de huisarts kan een beroep doen op deze bedden.

Hier hoeven geen bewoners voor te worden verplaatst, zegt Jos van de Kemenade van Carinova, waaronder Sint Jozef valt. ,,We hebben op ‘het Jozef’ verschillende woongroepen, die los van elkaar staan. Een daarvan wordt normaal gesproken gebruikt door revalidanten die uit het ziekenhuis komen. Die zijn er nu minder, en we hebben versneld afgebouwd met mensen die nog wel kwamen revalideren.’’ Daardoor staat nu een besloten groep met acht bedden leeg. ,,Er komt een vast team te werken en zij hebben ook voldoende bescherming’’, zegt Mirjam Schreuder namens de samenwerkende zorginstellingen Huisartsenzorg, Carinova, ZGR, De Parabool, ’t Dijkhuis, Solis, Humanitas en het Deventer Ziekenhuis. 

Voorkom allerlei plekken met coronaverpleging

Ook bij Solis worden verpleegbedden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Zo wordt voorkomen dat op allerlei plekken in Salland mensen met het besmettelijke virus worden verpleegd. Carinova kan bovendien op korte termijn nog eens een afdeling van acht bedden vrij maken, mocht dat noodzakelijk zijn. 

Het Regionaal Transferpunt speelt hierbij een belangrijke rol. De bestuurders van de regionale instellingen overleggen twee keer per week over de maatregelen. ,,We zijn op dit moment toegerust met alle middelen die we nodig hebben, maar we moeten wel voorsorteren op een nog grotere zorgvraag en krapte aan middelen’’, zegt Jackie van Beek, directeur van ’t Dijkhuis in Bathmen. ,,Dat is spannend en vraagt om goede samenwerking in de regionale zorgketen. Met het Regionaal Transferpunt hadden we die samenwerking al heel goed geregeld. Je merkt dat we nu heel snel met elkaar extra zorgcapaciteit kunnen regelen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer