Sardijnse wijn van Deventenaar Mario Lai wint prijzen van Italiaanse kenners

videoHoe behoud je bijna eeuw-oude wijnranken? Door ze te laten adopteren, is het idee van Deventer Italiaan Mario Lai. In 2014 werden de eerste Memorias gebotteld op zijn familiewijngaard in Sardinie. Nu wordt het lef bekroond: Lai's Fradiles Memorias behoort volgens de grootste Italiaanse wijnbeurs Vinitaly tot de beste van het land. Eerder won de wijn al goud op de Sardijnse competitie voor beste wijnen van het eiland.

Honderden flessen van de lichting 2017 staan klaar in Lai's restaurant de Keizerskroon in Deventer. Het is de 2016 die nu bekroond is. ,,Zeldzamer ondertussen natuurlijk", zegt Lai terwijl hij op het punt staat nog even naar Sardinie af te reizen. Minstens een keer per maand, maar liever twee keer, reist hij naar de gronden waar zijn familie vandaan komen. Fysiek in de wijngaarden werkt de 66-jarige niet veel meer. ,,Ik ben de oudste van de neven", zegt hij lachend. De generatie na hem heeft de scepter overgenomen. Zijn neef Paolo draagt zorg over de druivenrassen monica, cannonau en muristellu. Maar Mario doet in de pr des te meer. Bedacht de manier om de oude wijnranken toch te behouden. ,,Je ziet dat de meesten verdwijnen: ze leveren te weinig druiven op. Een kilo per rank, dus ga uit van een fles wijn. Dat is weinig, maar de smaak is des te beter. Dus wij vinden het het waard.”

  1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

    Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

    Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer